1. yle.fi
  2. Uutiset

Posiva saavutti virstanpylvään Olkiluodossa - katso video onkalosta

Posiva aikoo jättää ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen valtioneuvostolle vielä tänä vuonna. Yhtiö on keväällä porannut peruskallion uumeniin testireiän, jonka uskotaan soveltuvan käytettyä ydinpolttoainetta sisältävän kapselin loppusijoituspaikaksi.

Kotimaan uutiset
Posivan ydinjätteen loppusijoituspaikan demonstraatiotunneli Olkiluodossa.
Posiva rakentaa ydinjätteen loppusijoituspaikkaa Eurajoen Olkiluotoon. Yhtiö on kevään aikana porannut tutkimusonkaloonsa testireiän. Peruskallion uumeniin rakennettu testitunnelilla on tärkeä tehtävä loppusijoituslaitoksen rakentamislupaa pohdittaessa.

Noin viiden kilometrin mittaista tutkimusonkaloa louhittaessa peruskalliosta ei ole tullut vastaan geologeja yllättäneitä seikkoja. Kahdeksan vuotta kestänyt projekti etenee suunnitellussa aikataulussa.

Ydinjäteyhtiö kertoo olevansa kohta valmis hakemaan rakentamislupaa varsinaiselle loppusijoituslaitokselle, johon suunnitellaan sijoitettavaksi 9000 tonnia Fortumin ja Teollisuuden Voiman ydinvoimalaitoksilla käytettyä polttoainetta.

- Rakentamislupahakemuksella on tarkoitus osoittaa, että meillä on riittävä kypsyys ja taitotaso aloittaa loppusijoituslaitoksen rakentaminen, sanoo Posivan viestintäpäällikkö Timo Seppälä.

Tutkimus jatkuu tunneleissa

Yhtiö on rakentanut noin 420 metriä maan pinnan alle loppusijoitussyvyyteen kaksi täysikokoista demonstraatiotunnelia, joihin on jo porattu testireikiä loppusijoituskapselille. Tunnelit ovat tärkeässä asemassa, kun pyritään osoittamaan, että kallioperä soveltuu ydinjätteen loppusijoitukselle ja Posiva osaa tehdä sen vaaditulla tavalla.

Loppusijoituskapselin pitää kestää reiässä 100 000 vuotta, joten vaatimukset tulee täyttää tarkasti.Alustavien tulosten mukaan Posiva on saavuttanut tiukaksi luonnehditun vaatimustason.

- Näyttää siltä, että meidän soveltuvuusarviot ovat osuneet hyvin kohdilleen. Tunnelin alkupäässä on yksi sellainen reikä, joka hyvin todennäköisesti täyttää kaikki vaatimukset, mitä loppusijoitusreiälle on asetettu, sanoo geologi Paula Kosunen.

Varsinaiseen loppusijoituslaitokseen samanlaisia reikiä porataan yhteensä 4500 kappaletta.

Fennovoiman ydinjätekeskustelulla ei vaikutuksia Onkaloon

Posiva pysyy edelleen kannassaan, että loppusijoituslaitokseen mahtuu ainoastaan yhtiön omistajien, eli Teollisuuden Voiman ja Fortumin jätteet. Fennovoiman ydinjäteratkaisun ympärillä käyty keskustelu ei ole vaikuttanut millään tavalla Onkalon tutkimus- tai rakennustöihin. Ongelmaan ei aiota puuttua rakennuslupahakemuksessakaan.

Näyttää siltä, että meidän soveltuvuusarviot ovat osuneet hyvin kohdilleen.

geologi Paula Kosunen, Posiva Oy

- Tätä hanketta on kuitenkin valmisteltu pitkään ja meillä on periaatepäätökset olemassa meidän omistajien käytetylle ydinpolttoaineelle. Sen mukaan nyt tehdään tätä työtä ja sen mukaisesti tullaan hakemus jättämään, Timo Seppälä kertoo.

Lue seuraavaksi