Sama mies tekee punkkia ja täyttää areenat

1980-luvun vaihteen kotimaiset punk-bändit viettävät kaikki kolmekymppisiään. Yksi näistä on porilainen Appendix. Appendixilla ja Yö-yhtyeellä on muutakin yhteistä kuin porilaisuus.

musiikki
Jussi Hakulinen
Jussi HakulinenJussi Lehtisalo

Punk-yhtye Appendixin alkuvuosiin kuuluu myös porilaisen, areenat täyteen vetävän Yö-yhtyeen perustajajäsenet Olli Lindholm ja Jussi Hakulinen. Kaverukset tekivät yhden punk-bändin tunnetuimmista biiseistä "Ei raha oo mun valuuttaa".

Nuori laulaja karkasi ensimmäiseltä keikalta kotiin

Porista biisinteosta tavoitettu, armoitettu suomimusiikin kynäilijä Jussi Hakulinen myöntää, että on

Levynkansi
Propaganda Records

tapahtunut paluu juurille ja tekeillä on uutta punk-materiaalia Appendixille.

Bändi oli Lindholmin ja Hakulisen sivuprojekti vuonna 1982, jolloin jo aiemmin perustettu Yö oli hetken tauolla. Hakulinen palaa hetkeksi muistelemaan lyhyttä uraansa Appendixissa.

- 1982 Appendix toimi aika aktiivisesti ja mä olin siinä alussa laulamassa. Sitten kun oli eka keikka, niin jänistin kun näin minkälaisessa kunnossa jätkät oli ja menin kotiin. Siellä tuli mellakka ja poliisit keskeytti koko keikan. En mä usko, että kyse oli mistään ideologiasta. Ihmiset joi hirveesti viinaa. Jätkät teki ensimmäisen mun sanottamani biisin "Ei raha oo mun valuuttaa" Pultti-nimiselle ep:lle. Mun mielestä se on aika hyvä. Edelleenkin sitä voi kuunnella, Hakulinen myöntää.

Suurten areenojen musiikki vei miehestä mehut

Hakulisen mukaan mikään aihe ei ole liian pateettinen Yön biisiksi. Kaikki mahdolliset aiheet on käyty läpi.

- 2000-2010 mä tein tosi paljon biisejä Yölle. Mutta en mä voi tehdä niille sellaisia biisejä, mistä mä itse tykkään vaan sellaisia, mistä kansa tykkää. Mä pistin Yön Loisto-levyyn kaikkeni. Ajattelin, että en mä pysty tekemään niille enää parempaa levyä. Seuraavalla levyllä en ole mukana.

Hakulinen ei silti häpeä alunperin rock-bändinä aloittaneen yhtyeen suurmenestystä.

- Ihmiset jollain tavalla samaistuu niihin teksteihin ja sehän se tarkoitus mulla onkin. Onhan noi levyt menny läpi. Nyt on kaikki paikat olleet täynnä Hartwall-areenaa myöten. Mitä sitä nyt sitten seuraavaksi pitäisi tehdä? Tulee katto vastaan, hän huokaa.

- En ole missään vaiheessa sanonut, etten enää tee Yölle biisejä, mutta mä teen nyt vähän tällaista erilaista. Nyt mä teen sellasia biisejä mistä mä tykkään ja saan jopa soittaa niitä, Hakulinen iloitsee.

Joutsenlaulua ei enää kaivata

Hakulinen ihmettelee sitä, että hän on nykyisellä triollaan tehnyt kaksi keikkaa, joissa ei ole soitettu Joutsenlaulua, eikä kukaan ole tullut valittamaan siitä.

- Kerran ennen olen jättänyt Joutsenlaulun puoli vahingossa soittamatta, eikä me meinattu saada keikkaliksaa sen takia, hän hymähtää.

Appendix juhlistaa 30-vuotista taivaltaan esiintymällä torstaina Lepakkomiehessä Helsingissä. Varsinainen 30v -keikkajuhla pidetään Porissa, Bar Kinossa perjantaina.

Yhtyeen ensimmäinen albumi "Ei raha oo mun valuuttaa" ja "Listahitit" on julkaistu uudelleen cd:nä. Bändin uusi levy julkaistaan alkusyksyllä, mukana on ainakin yksi Jussi Hakulisen ennen julkaisematon punk-ralli.