Kataista hiillostettiin kyselytunnilla Islanti-operaatiosta

Katainen kiisti jälleen, että tarkoituksena olisi hivuttaa Suomea sotilasliitto Natoon.

politiikka
Jyrki Katainen
Roni Rekomaa / LK

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) joutui eduskunnan kyselytunnilla vastaamaan opposition kysymyksiin Suomen mahdollisesta osallistumisesta Islannin ilmatilan valvontaan. Hallituksen mukaan Suomi osallistuu lentovalvontaan, jos kaikki Pohjoismaat ovat mukana.

Kataisen mukaan tarkoituksena on tiivistää transatlanttista ja pohjoismaista yhteistyötä. Hän kiisti kuitenkin, että tarkoituksena olisi hivuttaa Suomea sotilasliitto Natoon.

Islanti on Naton jäsen, mutta maalla ei ole omia puolustusvoimia. Aiemmin Islannin ilmapuolustuksesta on vastannut Yhdysvallat.

Oppositiosta vasenryhmän Jyrki Yrttiaho tiedusteli Kataiselta arviota siitä, miten Islanti-operaatioon osallistuminen vaikuttaisi Suomen ulkopoliittisen asemaan ja kuinka Venäjä Suomen mukanaoloon suhtautuisi. Katainen ilmoitti Suomen tekevän itsenäisesti omat ratkaisunsa.

Niin ikään oppositiossa olevan keskustan Seppo Kääriäinen painotti, että kyseessä on mitä suurimmassa määrin poliittinen ratkaisu eikä puolustustekninen osallistuminen. Kääriäinen muistutti, että vuonna 2009 asia oli myös esillä, mutta silloin hallitus ei nähnyt osallistumiselle perusteita.

Katainen ei osannut kertoa tarkkaa aikataulua hankkeen etenemiselle, mutta arveli, että asia päätyisi ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan käsittelyyn syksyllä. Hankkeen kulut maksettaisiin puolustusvoimien toimintamenoista.