1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Äidit, akat ja povipommit pääosassa

Haaveiden naiset ja arjen akat ovat esillä Lapinlahden taidemuseon torstaina avautuvassa kesänäyttelyssä. Museoon on koottu näyttely Tapani Kokon sekä usean ITE-taiteilijan naisaiheisista kuvista ja veistoksista.

kulttuuri
Taiteilija Tapani Kokko Lapinlahden taidemuseossa töidensä keskellä
Yle / Toni Pitkänen

Tapani Kokon kuvat ja veistokset ovat vastaisku tämän päivän naisihanteelle, jota taiteilija moittii kylmäksi ja tehokkaaksi. Kokon ja eri puolilta maata tulevien ITE-taiteilijoiden näyttelyssä ovatkin valokeilassa aivan toiset akat.

- Se on vähän ehkä karheakin nainen, sulotar, aito ja rehevä, kuvaa museonjohtaja Eeva Poutanen Lapinlahden taidemuseon kesänäyttelyn naiskuvaa.

Taiteilija Tapani Kokko on veistänyt naisia tärkeimpänä aiheenaan muutamia vuosia. Aiemmin hänet tunnettiin etupäässä pienten poikaveistosten tekijänä.

Kokon lisäksi kesänäyttelyssä on esillä joukko eri puolilta maata tulevia ITE-taiteilijoita, kuten Väinö Oja, Urpo Koskela ja Mauri Rönni.

Myös kuvataideakatemiassa opiskelleen Kokon taiteessa on itseoppineiden kansantaiteilijoiden henkeä, varsinkin moottorisahalla veistetyissä tyttöpatsaissa. Tarkasti muotoillut sahaveistokset on ehostettu puuvärikynillä ja metallikoristeilla.

Sä olit sopivasti lihava

Rakkaat akat -näyttelyn naiskuva on toisenlainen kuin mainoksissa tai klassisessa taiteessa on totuttu näkemään. Teoksissa näkyvät maaseudun poikamiesten unelmat naisesta.

- Vaikka teos olisi stereotyyppisen seksistinen, silti siinä on syvä inhimillinen katse, eikä populaarikulttuurin markkinoita varten tekemä katse, puolustaa näyttelyä sen kuraattori Veikko Halmetoja.

Myös taiteilijan itsensä mielestä seksuaalisuus on näyttelyssä jotain muuta kuin esimerkiksi kylmässä pornoteollisuuden koneistossa.

- Kaikissa töissä on tekijä ja persoona näkyy, Kokko sanoo.

"Suupielet nousevat"

Lapinlahden taidemuseon Rakkaat akat -näyttely vietti avajaisiaan torstai-iltana. Monena aikaisempana vuotena kesänäyttely on rakennettu klassikoiden varaan, joten ITE-taiteilijoiden hurjat naishahmot ovat jotain uutta taidemuseon kesässä.

Museoväki uskoo, että verraten tuntemattomat työt houkuttelevat yleisön paikalle persoonallisuudellaan.

- Harva kävijä pystyy katselemaan näitä teoksia ilman, että suupielet nousevat ylöspäin, ennustaa museonjohtaja Eeva Poutanen.

Lue seuraavaksi