Hyppää sisältöön

Alpakka on tehokas terapeutti

Eläimet ja luonto voivat toimia tehokkaina terapiamuotoina sosiaali- ja terveyspuolen asiakkaille. Alpakat ja laamat hurmaavat heti kättelyssä ja sulattavat koviakin kokeneitä sydämiä. Green Care -toiminta hyödyntää maaseutuympäristön mahdollisuuksia.

Alpakoita ja laama aitauksessa

Vihreän hoivan eri muotoja esiteltiin torstaina Kaustisella. Yleisössä suurimman huomion keräsivät odotetusti paikalle saapuneet alpakat ja laama. Suuret silmät, pehmeys ja uusi kokemus ovat alpakoiden ja laamojen valtteja. Lisäksi ne hakevat sopivasti kontaktia ihmiseen. Ne aistivat myös hyvin ihmisten tunnetiloja.

- Jos tulet vihaisena tai aggressiivisena niin eläin lähtee pois. Kun rauhoitut ja rauhoitat oman mielesi, niin eläin tulee takaisin. Ne antavat anteeksi ja antavat sinulle nopeasti uuden mahdollisuuden, kertoo toimintaterapeutti Joyce Collin-Kajaala.

Eläimet käyvät läpi vuoden koulutuksen ennen kuin niitä otetaan mukaan terapiatoimintaan. Mielenterveyskuntoutujat, autistit, ADHD-lapset, fysikaaliset kuntoutujat - asiakaslista on laaja.

Alpakka on myös suosittu vieras vanhainkodeissa. Pehmeän jalkapohjansa ansiosta se voi tepastella liukkaalla lattialla ja se on täysin sisäsiisti.

Puutarhaterapiaa, aistikimppuja ja kirjastokoiria

Suunnitteluhortonomi Tarja Takala-Hotti vie tarvittaessa luonnon esimerkiksi vanhusten luokse tai tekee kokonaisen terapiapuutarhan. Puutarhaterapeutin pyöräyttämässä aistikimpussa on ärsykkeitä joka aistille - jopa sille kuudennelle. Esimerkiksi kuuloaistia herätellään kahisevalla heinällä, karhea kaarna kutittelee tuntoaistia ja punainen basilika avaa hajunystyrät.

- Ihminen kokee ympäröivän maailman aisteillaan.  Aistikimppua voi käyttää esimerkiksi sellaiselle ihmiselle, jolta joku aisti puuttuu. Voi oivaltaa, että on hyvin monta muuta aistia, joilla voin kommunikoida ympäristön kanssa kuin tämä puuttuva aisti, sanoo Takala-Hotti.

Green care -ajatus toimii maaseudun ohella myös kaupungeissa. Karvaiset kaverit ovat kysyttyjä vieraita vanhusten luona ja Kaarinaan on palkattu jopa kirjastokoiria auttavat lapsia lukemaan.

Green Care -ajatus itää

Green Care -toiminta ottaa Suomessa vasta ensimmäisiä askeliaan. Muualla Euroopassa maaseudun vahvuuksien hyödyntäminen hoivapalveluissa on jo pidemmällä.

Green Care -yrittäjyyttä on tehty tunnetuksi esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla vuoden ajan, yrityksiä löytyy kymmenkunta. Suurin osa niistä tarjoaa sosiaalipedagogista hevostoimintaa.

Green Care toiminnalle laaditaan parhaillaan yhteisiä laatukriteerejä. Maailmalla menetelmä on saavuttanut hyviä tuloksia, mutta Suomessa dokumentointi ja tunnettavuuskin ovat vielä heikolla tasolla.

- Täällä tarvittaisiin vaikuttavuustutkimusta, että voidaan vakuuttaa, että tähän kannattaa satsata. Green Care -hoivaan sijoitettu rahallinen ja ajallinen panostus tuo huomattavasti parempia tuloksia kuin monet muut tällä hetkellä käytössä olevat menetelmät, vakuuttaa Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston suunnittelija Anu Pajala.