Vantaalaispoliiseja epäillään yllytyksestä törkeään huumausainerikokseen

Vuoden alussa käynnistynyt esitutkinta vantaalaispoliisien toimista on Helsingin Sanomien mukaan saanut uuden käänteen. Lehden mukaan yli kymmentä poliisia epäillään nyt muun ohella myös yllytyksestä törkeään huumausainerikokseen.

Kotimaa

Rikostutkinnan alkaessa poliiseja epäiltiin virkavelvollisuuden ja virkasalaisuuden rikkomisesta, mutta tutkinnan aikana rikosnimikkeet ovat muuttuneet vakavammiksi.

Tiettävästi rikosepäilyt liittyvät poliisin tekemiin valeostoihin sekä alamaailman tiedottajien käyttöön. Epäilyjen mukaan yhteistyö rikollisten kanssa on ollut liian tiivistä ja samalla poliisikin on syyllistynyt lain rikkomiseen.

Maksimirangaistus törkeään huumausainerikokseen yllytyksestä on kymmenen vuotta vankeutta. Helsingin Sanomien mukaan poliisien edessä on nyt uusien epäilyjen pohjalta tehtävä esitutkinta. Sitä johtaa syyttäjä Marianna Semi, kuten tähänkin asti. Valtionsyyttäjänvirastossa jutun syyttäjäksi on nimetty valtionsyyttäjä Jukka Rappe.

Syytteeseen joutuneet poliisit ovat työskennelleet Vantaan poliisissa ja keskusrikospoliisissa. Enemmistö yli kymmenestä epäillystä työskentelee KRP:ssä. Poliiseja ei ainakaan toistaiseksi aiota hyllyttää viroistaan. Juttu ei liity Helsingin huumepoliisiin kohdistuvaan virkarikostutkintaan.

Poliisi voi tehdä valeostoja lain sallimissa rajoissa huumausainerikosten selvittämiseksi. Sen sijaan poliisi ei voi esimerkiksi tehdä aloitetta huumelastin salakuljettamisesta maahan tai myymisestä.

Lähteet: YLE Uutiset