Entisestään voimistunut hurrikaani Gustav lähestyy Kuubaa

Karibianmerellä hirmumyrsky Gustav on voimistunut vaaralliseksi neljännen asteen hurrikaaniksi.

Ulkomaat

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan tuulet puhaltavat peräti 64 metriä sekunnissa. Gustav on jo voimakkaampi kuin vuonna 2005 Yhdysvaltain New Orleansin seutua tuhonnut Katrina-myrsky.

Gustav liikkuu parhaillaan kohti Kuubaa, jonka länsiosiin sen arvioidaan iskevän ensi yönä Suomen aikaa. Lähestyvän myrskyn edellä kulkeva tuuli on jo kaatanut puita ja ravistellut talojen kattoja Kuuban rannikolla.

Kuuban hallitus on julistanut läntisen Pinar del Rion maakunnan ja Isla de la Juventudin saaren korkeimpaan valmiustilaan. Alueilta on evakuoitu jo yli 200 000 ihmistä. Kuubalaismeteorologit ovat varoittaneet aallokosta ja rankkasateista maan länsiosassa. Vettä saattaa sataa jopa 30 senttimetriä. Aiemmin Gustav pyyhkäisi yli Caymansaarten, joilla voimakkaat tuulet kaatoivat puita ja repivät sähkölinjoja. Viranomaiset eivät määränneet saarille ulkonaliikkumiskieltoa, mutta ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa. Kenenkään ei tiedetä kuolleen. Dominikaanisessa tasavallassa, Haitilla ja Jamaikalla Gustav on surmannut 77 ihmistä. Bush julisti Louisianaan ja Teksasiin hätätilan Yhdysvalloissa presidentti George W. Bush on julistanut hätätilan Louisianan ja Teksasin osavaltioihin hirmumyrsky Gustavin takia. Päätöksen myötä viranomaiset voivat muun muassa määrätä asukkaat evakkoon tuhojen tieltä. Vapaaehtoisia evakuointeja on jo aloitettu New Orleansin kaupungissa Louisianassa. Kaupungin pormestarin Ray Naginin mukaan pakolliset evakuoinnit aloitetaan sunnuntaiaamuna kello kahdeksan paikallista aikaa (klo 16 Suomen aikaa), mikäli Gustav pysyy nykyisessä kurssissaan. Lämpimän meren yllä hurrikaani saattaa voimistua selvästi. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus on aiemmin arvionut, että Gustav saattaa kehittyä kahden vuorokauden sisällä neljännen asteen hurrikaaniksi. Viimeisimmän ennusteen mukaan hurrikaanin todennäköisin reitti osuu maihin New Orleansin kaupungin länsipuolella tiistaina, mutta pitkän aikavälin myrskyennusteet ovat kuitenkin epävarmoja. Sitä ennen Gustav liikkuu Meksikonlahdella, jossa on laajaa öljyn- ja kaasuntuotantoa. Hurrikaanien voimakkuutta mitataan viisiportaisella Saffir-Simpsonin asteikolla. Kolmannen voimakkuusasteen hurrikaanissa suurin tuulennopeus on 50 - 58 metriä sekunnissa, neljännen asteen hurrikaanissa 59 - 69 metriä sekunnissa. Reuters, AFP, DPA, AP, YLE Uutiset