Väitös: Valpo osallistui juutalaisten surmaamiseen

Valtiollinen poliisi (Valpo) osallistui Pohjois-Suomessa saksalaisten rinnalla aktiivisiksi kommunisteiksi tai juutalaisiksi määriteltyjen henkilöiden surmaamiseen, selviää väitöstutkimuksesta.

Kotimaa

Väitöksen mukaan Suomeen perustettiin aiemmin tuntematon turvallisuuspoliisin erikoisyksikkö, Einsatzkommando Finnland, jonka oli määrä muualla Saksan itärintamalla toimivien samanlaisten komennuskuntien lailla suorittaa ideologisiksi ja rodullisiksi vihollisiksi katsottujen henkilöiden tuhoaminen.

Valpon ja Saksan turvallisuusviranomaisten yhteistyö oli 1930-luvun loppua kohti säännölliseksi kehittynyttä viranomaisten välistä tietojen vaihtoa. Samalla valtiollisen poliisin johto loi henkilökohtaiseen tuttavuuteen perustuvat suhteet SS:n ja Saksan turvallisuuspoliisin johtaviin henkilöihin. Yhteistyön kriittisin vaihe alkoi Suomen liityttyä Saksan rinnalla sotaan Neuvostoliittoa vastaan vuonna 1941.

Oula Silvennoisen tutkimus perustuu etsivän keskuspoliisin ja valtiollisen poliisin arkiston analyysiin. Tutkimuksessa on käytetty myös Suomen historian tutkimuksessa aiemmin hyödyntämätöntä aineistoa Saksan, Viron, Latvian, Ruotsin ja Yhdysvaltojen arkistoista.

Väitös tarkastetaan Helsingin yliopistossa lauantaina 27. syyskuuta.

Lue väitöksen tiivistelmä verkossa (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset