1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pilaantunut riisi johti japanilaisministerin eroon

Japanin maatalousministeri eroaa tehtävästään pilaantuneen riisin aiheuttaman skandaalin vuoksi. Seiichi Ota jätti eroanomuksensa perjantaina pääministeri Yasuo Fukudalle. Maatalousministeri sanoi, että haluaa erollaan ottaa vastuun japanilaisia kuluttajia tyrmistyttäneestä ruokaskandaalista.

Kuohunta alkoi, kun osakalainen Misaka Foods -yhtiö myönsi aiemmin tässä kuussa tuoneensa maahan tuholaismyrkkyjen ja homeen saastuttamaa riisiä. Riisin oli määrä päätyä teollisuuden raaka-aineeksi muun muassa liimatehtaalle.

Sen sijaan riisiä myytiin tietoisesti sadoille yrityksille elintarvike- ja juomateollisuuteen. Kovin kohu nousi tiedoista, joiden mukaan saastunutta riisiä päätyi myös koulujen ja sairaaloiden lounaspöytiin.

Riisin vuoksi kukaan ei sairastunut

Viranomaisten mukaan tuholaismyrkkyjen määrä ylittää sallitut rajat, mutta ei aiheuta vaaraa terveydelle. Toistaiseksi kenenkään ei tiedetä sairastuneen riisin takia.

Riisiskandaali oli viimeisin isku kriisistä toiseen kulkevalle Yasuo Fukudan hallitukselle. Epäsuosittu pääministeri ilmoitti erostaan kuun alussa.

Fukuda on kamppaillut sekä heikkojen kannatuslukujen että kahtia jakautuneen parlamentin kanssa.