1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Japanilainen pankkijätti hamuaa siivua Morgan Stanleystä

Japanilainen Mitsubishi UFJ on ilmoittanut ostavansa osan talousvaikeuksiin joutuneesta Morgan Stanley -investointipankista Yhdysvalloissa.

talous

Mitsubishi UFJ tavoittelee Morgan Stanleystä 10 - 20 prosentin osuutta. Kauppahinta ja kaupan ehdot päätetään vasta, kun Morgan Stanleyn taloustilanteesta on tehty huolellinen selvitys.

Eräiden arvioiden mukaan kauppahinta asettunee 2,6 - 6 miljardin euron tietämille. Mitsubishi UFJ on yksi maailman suurimmista pankeista, talletuksilla mitattuna jopa suurin. Morgan Stanleyn ja Goldman Sachsin asema muuttui Wall Streetin kaksi viimeistä suurta itsenäistä investointipankkia, Goldman Sachs ja Morgan Stanley ovat joutuneet ryhtymään tavallisiksi liikepankeiksi. Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve ilmoitti, että Goldman Sachs ja Morgan Stanley muuttuvat pankkialan holding-yhtiöiksi. Päätös tulee voimaan kilpailulainsäädännön vaatiman viiden päivän odotusajan jälkeen. Muutos kiristää valvontaa

Investointipankit toimivat aiemmin kevyesti säänneltyinä. Muutoksen jälkeen yhtiöt voivat ottaa talletuksia ja lainata rahaa keskuspankilta. Valtiollisen turvaverkon laajeneminen tarkoittaa pankeille myös joutumista keskuspankin tiukempaan valvontaan.

Morgan Stanleyn ja Goldman Sachsin osakkeet olivat ajautuneet laskuun, koska sijoittajat pelkäsivät kaikkien investointipankkien kohtalon olevan vaakalaudalla rahoituskriisin vuoksi.

Viime viikolla Lehman Brothers -investointipankki ajautui konkurssiin, ja aiemmin Bear Stearns -investointipankki jouduttiin myymään finanssikonserni J.P. Morgan Chaselle ja Merrill Lynch -investointipankki Bank of Americalle.

Lähteet: Reuters, AFP, DPA

Lue seuraavaksi