Obama ja McCain nokittelevat rahoituskriisistä

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaat ovat esittäneet epäilyksiä valtiovarainministeriön esittämästä 700 miljardin dollarin pelastussuunnitelmasta rahoitusalalle.

Ulkomaat

Sekä demokraattien Barack Obama että republikaanien John McCain arvostelivat suunnitelman valvontaa riittämättömäksi. Demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama sanoi, että pelastussuunnitelman valvomiseksi olisi luotava riippumaton valvontaelin, johon kuuluisi esimerkiksi Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven puheenjohtaja ja demokraattien ja republikaanien nimittämät edustajat.

Obama sanoi, että presidentti Bushin hallinto asettaa veronmaksajien maksettavaksi järisyttävän laskun finanssialan yhtiöiden pelastamisesta, mutta sillä ei ole todellista suunnitelmaa talouden korjaamiseksi. Obama myös syytti vastaehdokastaan, republikaanien John McCainia, rahoituskriisiä lietsoneen politiikan tukemisesta.

McCain puolestaan syytti Obaman reagoineen sekä rahoituskriisiin että Irakin sotaan pikemminkin poliitikon kuin tulevan johtajan tavoin.

McCain varoitti antamasta valtiovarainministeri Henry Paulsonille pidäkkeetöntä valtaa pelastussuunnitelman toteuttamisessa. McCain sanoi olevansa huolissaan, että suunnitelma antaa yhdelle henkilölle ennennäkemättömän vallan käyttää yli yhden biljoonan eli tuhannen miljardin dollarin summan. Lisäksi McCain varoitti tarjoamasta epäonnistuneiden finanssiyritysten johtajille niin sanottuja kultaisia laskuvarjoja eli valtavia rahallisia bonuksia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP