1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän sotalaivue lähti harjoituksiin Venezuelaan

Venäjän pohjoisen laivaston laivue on lähtenyt kohti Venezuelaa, jossa Venäjän alukset osallistuvat sotaharjoitukseen Venezuelan laivaston kanssa.

Ulkomaat

Venäjän laivaston tiedottaja Igor Dygalo kertoi, että ydinkäyttöinen Pietari Suuri -risteilijä (Pjotr Veliki), sukellusveneiden torjuntaan erikoistunut sotalaiva Amiraali Tshabanenko (Admiral Tshabanenko) ja niitä saattavat alukset lähtivät maanantaiaamuna Venäjän pohjoisen laivaston päätukikohdasta noin 15 000 merimailin matkalle kohti Venezuelan rannikkoa.

Venäjän ja Venezuelan sotaharjoituksia on pidetty näpäytyksenä Yhdysvalloille, jonka kanssa sekä Venäjällä että Venezuelalla on viime aikoina ollut viileät suhteet. Myös Venäjän ilmavoimien strategiset pommikoneet ovat vierailleet Venezuelassa.

Venäjä arvosteli jyrkästi Yhdysvaltain päätöstä lähettää sota-aluksensa Mustallemerelle viemään avustuksia Venäjän kanssa elokuussa sotineelle Georgialle.

Yhdysvaltoihin jyrkän kriittisesti suhtautuva Venezuelan presidentti Hugo Chávez on sanonut, että latinalainen Amerikka tarvitsee vahvaa ystävyyttä Venäjän kanssa vähentääkseen Yhdysvaltain vaikutusvaltaa alueella.

Lähteet: AP, AFP