Hyppää sisältöön

Kalenteriin joukko uusia nimipäiviä

Vuoden 2010 kalenteriin on hyväksytty koko joukko uusia nimipäiviä. Suomalaiseen almanakkaan tulee 39 uutta nimeä ja ruotsinkieliseen 21 nimeä. Osa nimistä on niin sanottuja uusvanhoja. Suomalainen nimistö on laajentunut, kun vanhemmat nimeävät lapsiaan entistä yksilöllisemmin.

Viime aikoina monet perinteiset nimet ovat tulleet uudelleen muotiin, ja siksi almanakkaan palautetaan esimerkiksi Fanni, Hilda, Frans, Hans, Luukas ja Sebastian.

Suomenruotsalaiseen almanakkaan pääsevät takaisin muun muassa Aron ja Noah.

Valtaosa nimistä on kuitenkin sellaisia, joita ei aiemmin ole kalenterista löytynyt. Uusista nimistä yleisempiä ovat Anette, Karita, Rosa, Sandra ja Max.

Suosituimmat uusista suomenruotsalaisista nimistä ovat Minea ja Vanessa, poikien puolelta Mark ja Nicolas.

Nimien pääsyä kalenteriin helpotettiin Aiemmin suomenkieliseen nimipäivälistaan pääsyyn on vaadittu tuhatkunta nimenkantajaa. Nyt päädyttiin siihen, että nimeä harkitaan almanakkaan, jos se on annettu ensimmäiseksi etunimeksi yli 500:lle lapselle. Myös ruotsinkielisten nimien pääsyä almanakkaan on helpotettu. Kaikkiaan uusi, almanakkaan lisätty nimi on 50 000:lla suomalaisella.

Uusien nimipäivien ohella Helsingin yliopiston almanakkatoimisto päätti ottaa almanakkaan myös uuden merkkipäivän, yrittäjän päivän, jota vietetään vuosittain syyskuun 5. päivänä.