SPR auttanut yli sataa Kauhajoella, kriisipuhelimista saa tukea

Suomen Punainen Risti on avustanut tiistaina yli sataa ihmistä Kauhajoella. SPR:n sosiaalipalvelusuunnittelijan Tero Hintsan mukaan SPR:llä on ollut Kauhajoella 42 vapaaehtoista avustustöissä.

Kotimaa

Järjestöllä on yksi henkisen tuen kriisipiste ja lisäksi kaksi partiota on kulkenut keskustassa ja jutellut nuorten kanssa. Katupartiotyö jatkuu tänään yön yli.

Hintsan mukaan kauhajokelaiset ovat halunneet purkaa tuntojaan.

- Ihmiset ovat olleet tosi järkyttyneitä. He ovat olleet epätietoisia siitä, mitä hyvin läheisille ihmisille on tapahtunut, Hintsa kuvailee.

Kriisiapu Kauhajoella jatkuu todennäköisesti ainakin viikonloppuna. Punaisen Ristin auttava puhelin päivystää läpi ensi yön ja ainakin huomisiltaan asti. Jatkotoimista päätetään myöhemmin.

SPR päivystää puhelimessa ja internetissä Kauhajoen ampumatragedian uhrien omaisille avattiin tiistaina puhelinnumero, joka suljettiin keskiviikkona. Numerosto omaiset pystyivät kysymään tietoja ja saivat tukea hädässään. Kriisiapua Kauhajoella järjestävät muun muassa SPR ja seurakunta. Kauhajoen kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilän mukaan kirkko pidetään tarvittaessa auki läpi yön. Punaisen Ristin henkisen tuen puhelimessa vapaaehtoiset päivystävät numerossa 0800 100 200 toistaiseksi. Soittaminen numeroon on ilmaista. Myös Punaisen Ristin nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) saa apua Kauhajoen tilanteen käsittelemiseen. Kirkon palveleva puhelin puolestaan päivystää yhteen asti yöllä numerossa 010 19 0071. Tuusulan nuorisotyön päällikkö auttamaan Kauhajoelle Tuusulan kunnan nuorisotyön päällikkö Sami Paananen lähtee auttamaan Kauhajoelle. Tehtävänä on jakaa Jokelasta saatuja kokemuksia ja hyviä käytäntöjä nuorisotyön organisoimiseksi. Pyyntö tuli Kauhajoen kaupungilta ja opetusministeriöltä Allianssin kautta. Paanasen sijaisena toimii erityisnuorisotyöntekijä Jaana Kellosalmi. Myös Kauhajoen kaupunki on perustanut poikkeusolojen kriisiryhmän. Terveyskeskus ja ensiapuryhmät ovat valmiustilassa. Myös sosiaalipuolella on henkisen tuen ryhmät. Tuusulassa kouluja on ohjeistettu asian käsittelyssä. Yläkoulujen oppilashuoltoryhmät ohjaavat koulujen toimintaa. Jokelassa on käytettävissä kriisityön valmiusryhmä. Väestöliiton ja MLL:n puhelimet päivystävät Kauhajoen tapahtumien vuoksi myös Väestöliiton Poikien puhelin päivystää joka päivä kello 13 - 21. Numeroon 0800-94884 voivat soittaa alle 20-vuotiaat miehet. Myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) puhelin kuuntelee lapsia, jotka haluavat keskustella Kauhajoen tapahtumista. Puhelimessa päivystävät koulutetut aikuiset päivystäjät, joiden kanssa kuka tahansa lapsi tai nuori voi keskustella tunteistaan ja ajatuksistaan, joita tapahtuma herättää. MLL varautuu tiistain ja loppuviikon päivystysvuoroihin hankkimalla Lasten ja nuorten puhelimeen lisää päivystäjiä. Puhelin päivystää maanantaista perjantaihin kello 14 - 20 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17 - 20. Puhelu numeroon 0800 120 400 on soittajalle maksuton. Myös MLL:n Vanhempainpuhelin numerossa 0600 122 77 päivystää tiistaisin kello 10 -1 3 ja 17 - 20, torstaisin kello 14 - 20 sekä sunnuntaisin kello 17 - 20. Poliisi on puolestaan avannut vihjepuhelimen tragedian tapahtumien selvittämiseksi 046 641 0354.

Lähteet: YLE Uutiset