1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pääministeri vaihtui Japanissa

Japanin parlamentin alahuone on äänestänyt maan uudeksi pääministeriksi Taro Ason. Valinta oli odotettu, sillä Ason liberaalidemokraattisella puolueella on enemmistö alahuoneessa.

Ulkomaat

Puolue valitsi 68-vuotiaan entisen ulkoministerin Taro Ason puheenjohtajakseen ja pääministeriehdokkaakseen maanantaina.

Ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan pääministerinä Aso lupasi ryhtyä tarvittaviin toimiin Japanin talouden suojaamiseksi Yhdysvaltain rahoituskriisin vaikutuksilta. Aso lupasi myös jatkaa Japanin tukea Yhdysvalloille terrorismin vastaisissa operaatioissa. Japanin merivoimat toimittaa polttoainetta Intian valtamerellä partioiville Yhdysvaltain ja sen liittolaisten aluksille.

Ason valinnasta tuli virallinen sen jälkeen, kun alahuone kumosi parlamentin ylähuoneen äänestystuloksen. Opposition hallitsema ylähuone äänesti demokraattipuolueen ehdokasta Ichiro Ozawaa.

Ensi töikseen Aso nimittää Japanille uuden hallituksen. Ulkoministeriksi hän ilmoitti valinneensa Fumihiro Nakasonen, joka on Japania 1980-luvulla johtaneen entisen pääministerin poika.

Pääministeri Yasuo Fukuda ilmoitti yllättäen erostaan kolme viikkoa sitten. Aso on Japanin kolmas pääministeri viimeisen kahden vuoden aikana.

Ason odotetaan päättävän ennenaikaisten vaalien järjestämisestä lähikuukausina.

Lähteet: Reuters, AFP, AP