Simpsonit tuohduttavat venäläistä tv-sensuuria

Venäjän televisiotoimintaa valvovat viranomaiset harkitsevat animaatiokanavan kieltämistä, koska se on esittänyt Simpsoneita, South Parkia ja Family Guy -sarjaa.

kulttuuri

Yhdysvaltalaiset piirrossarjat ovat joutuneet Venäjän tiukentuneen sensuurilainsäädännön hampaisiin. Viranomaiset katsovat, että niiden sisältö on usein siivotonta. Heidän mielestään Simpsoneissa ja Family Guyssa myös loukataan lasten oikeuksia. Yhdestä South Parkin jaksosta 2x2-animaatiokanava on joutumassa käräjille. Syyttäjän mukaan jouluaiheisessa jaksossa edistetään uskonnon vastaista vihaa, koska tuttuihin joululauluihin on istutettu uskontokunnille suunnattuja letkautuksia. 2x2 saanee kuulla ensi viikolla, jatketaanko sen toimilupaa, vai annetaanko kanavapaikka hallituksen nuorisokanavalle, kertoo brittiläinen Daily Telegraph -lehti. Parlamentin alahuoneen duuman nuorisokomitean mukaan uusi valtakunnallinen kanava "heijastelisi valtion kantaa nuorisopolitiikassa". Ulkomaisten animaatioiden sijaan venäläislapsille pitäisi esittää isänmaallisuutta, perhearvoja ja urheilun merkitystä opettavia ohjelmia, komitea sanoo. Duuman käsittelyssä on parhaillaan myös ehdotus, joka tekisi isänmaallisuusopetuksesta pakollista kaikissa kouluissa. Suomessa Simpsonit pääsivät kirjaan Simpsonit-sarjasta on ilmestunut suomalainen historiikki. Jouni Paakkisen Simpsonit - Keltaisen perheen kaksi vuosikymmentä kertoo muun muassa, miten sarja sai alkunsa ja miten yli 400 jaksoa ovat syntyneet.

Paakkinen on engannin kielen opettaja ja Simpsonien vannoutunut fani. Hän ylläpitää maailman laajinta Simpson-sivustoa internetissä.

Lähteet: YLE Uutiset