Juutalaisvainojen "toivon viulut" soivat Jerusalemissa

Jerusalemissa on järjestetty viulukonsertti, jonka kaikki soittimet kuuluivat aikoinaan natsien juutalaisvainojen uhreille. "Toivon viuluiksi" nimetyt 17 soitinta jäivät omistajiltaan keskitysleireille ja gettoihin eri puolille Itä- ja Keski-Eurooppaa yli 60 vuotta sitten.

Korjaajalleen Amnon Weinsteinille Israeliin viulut tulivat monia eri teitä. Osa oli erittäin huonossa kunnossa.

Weinstein alkoi ymmärtää, mistä oli kyse, kun useista löytyi Daavidin tähti merkkinä siinä, että viululla oli joskus ollut juutalainen omistaja.

Viuluilla on monta tarinaa Yksi soittimista kuului valkovenäläiselle 12-vuotiaalle Motele-pojalle. Miehitysjoukkojen upseeri kuuli Motelen soittavan kadulla, mistä alkoivat pojan jokailtaiset esiintymiset natsiupseeristolle. Saksalaiset eivät tienneet, että perheensä natsien käsissä menettänyt poika kuului vastarintaliikkeeseen. Joka ilta hän kätki viulunsa heidän päämajaansa ja vei mukanaan vain tyhjän kotelon tuodakseen siinä seuraavana iltana räjähteitä, kunnes niitä oli kylliksi rakennuksen tuhoamiseen. Motele kuoli vain muutamaa viikkoa myöhemmin saksalaisten väijytyksessä. Hänen viulunsa kulkeutui ystävien mukana Israeliin ja unohtui vaatekaapin perälle. Weinstein restauroi soittimen 2000-luvun alussa. Kansallislaulu pelasti soittajan Soittimista vanhin on Oslon filharmoniselle orkesterille kuulunut viulu. Sitä soitti saksalaisten miehittämässä Bergenissä vuonna 1941 juutalainen Ernst Glaser, kun paikallinen natsinuoriso tunkeutui konserttipaikalle ja uhkasi tappaa Glaserin. Hän kuitenkin pelastui, kun kapellimestari viritti Norjan kansallislaulun, jonka vuoksi nuoret ottivat asennon ja Glaser pääsi pakenemaan. Jerusalemin vanhassa kaupungissa keskiviikkoiltana järjestetty konsertti oli osa Israelin valtion perustamisen 60-vuotisjuhlia. Israelilainen Ra'ananan sinfonietta ja turkkilaiset Istanbulin filharmoonikot esittivät Felix Mendelssohnin viulukonserton opus 64, Ravelin Tziganen sekä perinteiseen juutalaiseen rukoukseen perustuvan Avinu Malkeinu eli Isämme, kuninkaamme -sävellyksen. Solistina soitti nimekäs israelilainen viulisti Shlomo Mintz. YLE Uutiset Toivon viulut -konsertin kotisivu (siirryt toiseen palveluun) englanniksi Weinstein esittelee korjaamian soittimia