1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ason suosio Japanissa harvinaisen laimeaa

Japanissa vastavalittu pääministeri Taro Aso on epäsuosituin tehtävässään aloittava henkilö vuosiin. Useiden japanilaissanomalehtien perjantaina julkaisemat mielipidekyselyt antavat Asolle alle 50 prosentin kannatusluvut.

Esimerkiksi Japanin suurimman sanomalehden Yomiurin kyselyssä 49,5 prosenttia vastaajista sanoo tukevansa Asoa, Mainichi-lehden kyselyssä vain 45 prosenttia. Talouslehti Nikkein kysely antaa Asolle 53 prosentin kannatuksen.

Keskiviikkona pääministeriksi valitun Ason suosio on huomattavasti suurempi kuin hänen edeltäjänsä Yasuo Fukudan kautensa lopulla, mutta alempi kuin kautensa alussa olleiden pääministerien viime vuosina.

Laimea suosio enteilee Ason liberaalidemokraattiselle puolueelle tiukkaa kamppailua, jos pääministeri päättää ennenaikaisten vaalien järjestämisestä lähikuukausina. Japanilaismediassa on arvioitu, että ennenaikaiset vaalit tullaan joka tapauksessa järjestämään, sillä pitkällä aikavälillä Ason kannatus todennäköisemmin putoaa kuin kohenee.

YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa osallistuva Aso ohitti uutiset kannatuskyselyistä sanomalla, että vielä on liian aikaista arvioida hänen työtään.

Japanin parlamentti valitsi Ason uudeksi pääministeriksi keskiviikkona. Aso on Japanin kolmas pääministeri viimeisen kahden vuoden aikana. Edellinen pääministeri Fukuda ilmoitti yllättäen erostaan kolmisen viikkoa sitten.