USA:n televisiossa enemmän homohahmoja kuin koskaan

Yhdysvaltain televisiosarjoissa ei ole koskaan aiemmin ollut niin paljon seksuaalivähemmistöihin kuuluvia vakituisia hahmoja kuin juuri alkaneella tuotantokaudella.

kulttuuri

Homo- ja biseksuaalien ja transsukupuolisten oikeuksia puolustavan GLAAD-järjestön mukaan muiden kuin heterohahmojen määrä yli kaksinkertaistuu tv-sarjojen tulevissa jaksoissa. Kolme edellistä vuotta heidän osuutensa väheni.

GLAAD:n vuoriraportin mukaan sarjojen vakiohahmoista nyt 2,6 prosenttia on homoja, lesboja, biseksuaaleja tai transsukupuolisia. Edellisellä kaudella vastaava osuus oli vain niukasti yli prosentin.

Järjestö on seurannut televisiohahmojen seksuaalista suuntautumista 13 vuoden ajan. ABC-, CBS-, Fox-, NBC- ja CW-yhtiöiltä saaduista draama- ja komediasarjojen käsikirjoituksista oli tällä kertaa laskettavissa 16 seksuaalivähemmistöjen edustajaa 616 henkilön joukosta.

GLAAD:n johtajan Neil G. Giulianon mukaan tv-yhtiöt ovat ottaneet ison askeleen moniulotteisten hahmojen kehittelyssä. Televisiosarjat heijastelevat entistä paremmin yhdysvaltalaisten todellisuutta, hän kiittää.

Erityisenä kehityksenä Giuliano mainitsee sen, että Foxilla muiden kuin heterojen määrä hyppäsi viime tuotantokauden nollasta tämän kauden viiteen, millä se päihittää kaikki muut yhtiöt ykköspaikkansa vakiinnuttanutta ABC:tä lukuun ottamatta.

Päähenkilöiden lisäksi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia nähdään aiempaa useammin myös muina hahmoina. GLAAD laski heitä nyt 19 eli kuusi enemmän kuin viime kaudella.

GLAAD on tilastoinut hahmoja myös sukupuolen ja ihonvärin mukaan. Tavallisin hahmo on edelleen valkoinen mies. 616:sta alkavan kauden roolihenkilöstä 57 prosenttia on miehiä ja 79 prosenttia valkoisia. Mustia on 12 prosenttia ja latinoja kuutisen prosenttia. Mustien ja valkoisten osuutta Yhdysvaltain väestöstä luvut heijastevat hyvin. Latinoja Yhdysvalloissa sen sijaan arvioidaan olevan todellisuudessa jo yli 14 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset