1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kolme suomalaista pokkasi Gramophone-palkinnon

Sopraano Anu Komsi ja BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesterin levy brittisäveltäjä Jonathan Harveyn musiikista on palkittu Gramophone-palkinnolla nykymusiikin sarjassa.

Myös kaksi muuta suomalaista palkittiin Gramophone-palkinnoilla. Sakari Oramo johtaa The Gold Disc -luokassa palkitulla Saint-Saens-levyllä Birminghamin sinfoniaorkesteria. Historiallisten uudelleenjulkaisujen sarjassa palkittiin basso Kim Borgin Sibelius-levy.

Klassisen äänilevyteollisuuden Oscareiksi kutsutut palkinnot myöntää brittiläinen Gramophone-lehti, joka on alan johtavia julkaisuja. Palkinnot jaetaan Lontoossa.

Klassisen äänilevyteollisuuden Oscareiksi kutsutut palkinnot myöntää brittiläinen Gramophone-lehti, joka on alan johtavia julkaisuja.

Anu Komsille tieto palkinnosta tuli täytenä yllätyksenä.

- En voinut millään uskoa saamaani sähköpostia. En meinannut ensin antaa levyä edes julkaistavaksi, koska olin niin pettynyt master-nauhaan. En tiedä, mikä siinä kuulokuvassa tai leikkauksessa ärsytti. Mutta balanssia ja leikkausta muutettiin sitten myöhemmin, kertoo Komsi.

Jonathan Harveyn teos White as Jasmine pohjautuu intialaisiin runoihin.

- Ne ovat hirvittävän rohkeita ja eroottisia intialaisia runoja. Ensimmäisellä kuuntelukerralla äänityksestä puuttui lataus. Olen tehnyt teosta niin paljon eri kapellimestareiden ja orkestereiden kanssa hyvissä saleissa ympäri Eurooppaa, että minulla oli siitä monta kokemusta. Odotin levyn kuulokuvan vastaavan jotenkin niitä kokemuksia. Nyt kun kuuntelen uudemman kerran levyä, se kuulostaa kyllä ihan hyvältä, Anu Komsi naurahtaa.

Klassisen musiikin Oscareita?

Gramophone-palkintoja on kutsuttu klassisen musiikin Oscareiksi. Anu Komsi myöntää, että varsinkin Englannissa palkinnon merkitys on suuri.

- Kyllä ne ovat kuin musiikin Oscareita. Palkinnon voi lisätä ansioluetteloonsa.

Anu Komsi pitää modernin musiikin levymyyntiä arvoituksena. Nettimyynti on kuitenkin kasvussa.

- Yllättävän paljon voi nykymusiikkilevy mennä kaupaksi netissä, Komsi toteaa.

Gramophone-palkinnot jaetaan Lontoossa.