Säveltaiteen apurahat jaettiin

Säveltaiteen taiteilija-apurahat on jaettu. Ensi vuonna alkavia apurahoja sai kaikkiaan 41 musiikintekijää. Hakemuksia apurahatoimikunnalle tuli kaikkiaan 268.

kulttuuri

Pisimmät, viiden vuoden apurahat, saivat Jukka Gustavson, Mikko Heiniö, Timo Korhonen ja Jukka Perko. Toimikunta myönsi erikseen yhden 4,5-vuotisen apurahan säveltäjä Mangus Lindbergille.

YUP-yhtyeen laulaja ja sanoittaja, sooloartisti ja kulttuurin monityöläinen Jarkko Martikainen sai puolentoista vuoden apurahan. Honey-B:näkin tunnettu muusikko ja musiikin opettaja Aija Puurtinen sai puolestaan vuoden apurahan.

Apurahojen tarkoituksena on turvata taiteilijoiden työskentelyedellytykset. Ensi vuoden alusta maksettavien apurahojen arvo on 1 525 euroa kuussa. Summa nousee vuoden vaihteessa, kun summaan lisätään taitelijoiden eläketurva. Nykyisin apuraha on 1 313,13 euroa kuussa. Kulttuuriapurahat tällä ja ensi viikolla Aiemmin tällä viikolla on jaettu jo kirjallisuuden, elokuvataiteen, muotoilun ja rakennustaiteen apurahat. Kirjallisuusapurahoja jaettiin kaikkiaan 42 kirjailijalle ja seitsemälle kääntäjälle. Viisivuotisia apurahoja jaettiin kahdeksan, saajien joukossa on mm. vuoden 2001 Finlandia-voittaja Hannu Raittila. Kolmen vuoden apurahan saivat kahdeksan muun joukossa Juha Itkonen ja Sofi Oksanen. Johanna Sinisalo, Tomi Kontio ja Kiba Lumberg saivat yhden vuoden apurahan. Elokuvantekijöistä viisivuotinen apuraha myönnettiin ohjaajille Klaus Härö ja Taru Mäkelä. Härö tunnetaan mm. elokuvistaan Näkymätön Elina, Äideistä parhain ja Uusi ihminen. Mäkelä muistetaan etenkin uusimmasta työstään, palkitusta dokumentista Saalis - Tarua ja totta Mäkelän suvusta. Kaikkiaan elokuva-apurahaa myönnettiin 13 taiteilijalle.

Rakennustaiteen apurahoja jaettiin kahdeksan. Ainoan viisivuotisen apurahan sai arkkitehti Harri Hautajärvi. Kolmivuotinen apuraha taas myönnettiin arkkitehti Tapani Mustoselle. Arkkitehtien joukossa on myös valokuvaaja Jari Jetsonen, jolle myönnettiin yhden vuoden apuraha.

Muotoilun apurahaa haki 138 taitelijaa, josta 16 sellaisen sai. Viiden vuoden apurahoja myönnettin kolme: Tekstiilitaitelijia Inka Kivalolle, sisustusarkkitehti Samuli Naamangalle sekä sarjakuvapiirtäjänä ja kuvittajana työskentelevälle Timo Mäkelälle. Toinen sarjakuvataitelija, Muhammed-kuvakiistaa kommentoineesta sarjakuvastaan tunnettu Ville Ranta sai kolmen vuoden apurahan.

Ensi viikolla kerrotaan vielä näyttämötaiteen, kuvataiteen ja poikkitaiteellisten taiteilijoiden saamat apurahat.

Lähteet: YLE Uutiset