1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomen Pankin tutkijat: Venäjä selviää finanssikriisistä

Venäjän pankkisektorin odotetaan selviävän rahoitusmarkkinoiden myllerryksestä ilman mittavia muutoksia. Pankkien välisen luottamuksen puuttuminen tekee Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen mukaan kuitenkin finanssimarkkinoista erittäin haavoittuvia ja huhuille alttiita.

Joitain yksittäisiä pankkifuusioita Venäjällä tultaneen näkemään, mutta suurta myllerrystä tuskin päästetään tapahtumaan, Suomen Pankin ekonomistit Zuzana Fungáèová ja Laura Solanko kirjoittavat.

Venäjän pankkimarkkinoita hallitsee kolme suurta, valtion kontrolloimaa pankkia; Sberbank, VTB ja Gazprombank, joiden osuus sektorin taseesta on liki 40 prosenttia.

Pankkisektorin kasvu erittäin nopeaa Suomen Pankin ekonomistien mukaan markkinoilla uskotaan yleisesti, että valtio ei tule sallimaan suurten pankkiensa ajautumista vaikeuksiin. Venäjän pankkisektori on kasvanut viime vuosina erittäin nopeasti. Lainakanta on viime vuosina kasvanut noin 50 prosenttia ja talletuskanta reilut 40 prosenttia vuosittain. Venäjän valtiolla, keskuspankki mukaan lukien on budjettiylijäämien ja maailman kolmanneksi suurimman valuuttavarannon ansiosta erittäin hyvät mahdollisuudet tukea pankki- ja rahoitussektoria. Venäjän valtio omistaa tai hallitsee epäsuorasti huomattavaa osaa pankkijärjestelmästä. Kymmenen suurimman pankin joukossa on kuusi valtion kontrolloimaa pankkia, kaksi kokonaan ulkomaalaisomisteista ja kaksi kokonaan kotimaisessa yksityisomistuksessa olevaa pankkia. Kaikkiaan Venäjällä toimii 1 125 pankkia. 70 pankkia on kokonaan ulkomaisessa omistuksessa.