Hyppää sisältöön

Elokuvaveteraani ja kuvataiteen uranuurtajat saivat valtionpalkinnot

Valtion elokuvataiteen, kuvataiteen, valokuvataiteen ja rakennustaiteen valtionpalkinnot on myönnetty. Elokuvataiteen palkinnon sai ohjaaja Matti Kassila, kuvataiteen palkinnon taidemaalari Kristiina Uusitalo ja valokuvataiteen palkinnon valokuvaaja Elina Brotherus.

Rakennustaiteen palkinto myönnettiin muun muassa laajoja kaupunkisuunnitelmia toteuttaneelle arkkitehtityöhuone APRT:lle. Ryhmän jäsenet ovat arkkitehdit Aaro Artto, Teemu Palo, Yrjö Rossi ja Hannu Tikka.

Taiteen valtionpalkintojen arvo on 15 000 euroa. Palkinnot myönnettiin tänään valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä.

Komisario Palmu

-elokuvien isä palkittiin Pitkän linjan elokuvaohjaaja Matti Kassila aloitti työnsä elokuvien parissa jo 1940-luvulla, jolloin hän työskenteli T.J. Särkän johtamassa Suomen Filmiteollisuus -yhtiössä. Kassila muistetaan muun muassa suosituimpiin kotimaisiin elokuviin lukeutuvan Komisario Palmu -sarjan ohjaajana. Muita hänen maineikkaimpia ohjauksiaan ovat muun muassa farssi Radio tekee murron sekä F.E. Sillanpää -tulkinnat Elokuu sekä Ihmiselon ihanuus ja kurjuus. Elokuvataidetoimikunta muistuttaa, että fiktiivisten elokuviensa ohella Kassila on ohjannut myös lukuisia dokumentteja sekä teatteria. Matti Kassila on syntynyt vuonna 1924 Keuruulla. Hän on julkaissut muistelmateoksen Mustaa ja valkoista. Kaupunkikuvaa kahdella tavalla Rakennustaiteen valtionpalkinnon saanut arkkitehtityöhuone APRT on arkkitehtien Aaro Artto, Teemu Palo, Yrjö Rossi ja Hannu Tikka muodostama ryhmä, joka tunnetaan muun muassa laajoista kaupunkisuunnittelutöistään. Työryhmän kahdeksan käden jälki näkyy muun muassa Kööpenhaminan Ørestadin alueen suunnittelussa. Työn alla APRT:llä ovat Töölönlahden puistoalue ja Myllypuron uusi puinen pientaloalue. APRT:n suunnittelemia rakennuksia ovat muun muassa Lahden Sibeliustalo, Raision kirjasto ja Helsingin rautatieaseman kupeessa sijaitseva Holiday Inn -hotelli. Kaupunki on esillä myös taidemaalari Kristiina Uusitalon maisemamaalauksissa. Kuvataidetoimikunnan mukaan Uusitalon teokset kääntävätkin maisemamaalauksen nykytaiteen kielelle. Taiteilijan maalauksissa perinteiset maisemalliset havainnot saavat uutta pontta kaupunkikuvastosta, kuten keinovaloista ja graffiteista. Uusitalo on osallistunut Pekingin biennaaliin Suomen edustajana kaksi kertaa - toisen kerran tänä vuonna. Valokuvataiteen palkinto kuvan uudistajalle Palkituista nuorin on valokuvaaja Elina Brotherus, joka on tehnyt tärkeää työtä valokuvaan liittyvien käsitysten murtajana. Brotheruksen vuonna 2000 aloittama valokuvasarja New Paintings aloitti merkittävän keskustelun siitä, mikä on valokuvan suhde klassisten taidemuotojen perinteeseen.

Kansainvälisesti arvostetun valokuvaajan teokset kulkevat ohi perinteisen valokuvan esittävyydestä, ja keskittyvät aiheisiin, jotka ovat ennen olleet lähinnä taidemaalarien aluetta. Näitä aiheita ovat muun muassa valo, väri, kompositio, muoto tilassa sekä ihmisen katse.

Palkintoperusteluissa todetaan myös, että Brotheruksen esimerkki on rohkaissut alalle vahvoja nuoria naistaitelijoita.