WWF: Suomen rajoitettava palmuöljyn käyttöä

Ympäristöjärjestö WWF moittii suomalaisia kaupan keskusliikkeitä puutteellisista ympäristöstandardeista. Järjestön selvityksen mukaan standardit eivät huomioi trooppisten maiden ympäristöongelmia, joista pahimmat aiheutuvat palmuöljyn tuotannon kasvusta.

luonto

WWF kertoo, että palmuöljyn tuotannon raju kasvu tuhoaa arvokkaita luontokohteita ja makean veden ekosysteemejä, nopeuttaa lajien sukupuuttoa sekä ilmastonmuutosta. Lisäksi tuho vaarantaa metsistä elantonsa saavien yhteisöjen toimeentulon.

Palmuöljyn käyttö kasvattaa suomalaisten ekologista jalanjälkeä huikeasti. Viime vuonna tarvittiin 1 500 neliömetriä plantaasia tuottamaan yhden suomalaisen kuluttama palmuöljy. Suomessa 80 prosenttia palmuöljystä käytetään elintarviketuotantoon. Palmuöljyä on erittäin monissa teollisissa elintarvikkeissa. Tuoteselosteeseen se on yleensä merkitty kasvirasvaksi. Vastuullinen liiketoiminta on kirjattu sekä Keskon, SOK-Yhtymän että Tradekan arvoksi. WWF:n mukaan standardit keskusliikkeiden standardit ohittavat ympäristön, sillä ne edellyttävät vain lakien noudattamista ja sosiaalista kestävyyttä. WWF toivoo, että kaupan keskusliikkeet siirtyisivät RSPO-standardoidun palmuöljyn käyttöön. RSPO huomioi myös ympäristön hyvinvoinnin. Kansalaisilla on mahdollisuus kannustaa keskusliikkeitä sademetsien pelastamiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. WWF:n verkkosivuilta voi lokakuun ajan lähettää vetoomuksen (siirryt toiseen palveluun) kaupan keskusliikkeille.

Lähteet: YLE Uutiset