1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tunnetut rakennukset kylpivät uusissa valoissa Helsingin valotempauksessa

Kaupunkivalaistuksen puolesta tempaistiin keskiviikkona Helsingissä. Kaupunkivalaistus nousi tapetille tällä viikolla myös Jyväskylässä, kun kaupungissa järjestettiin Guerrilla Lighting -valotempaus.

Valotempaus on Englannista lähtöisin oleva tapa herättää keskustelua valaistuksesta konkreettisin esimerkein. Tapahtumassa noin 50 henkilön joukko valaisee eri kohteita käsivalaisimilla, värikalvoilla ja tuikuilla. Äänimerkki soi, valot sytytetään ja hetken ajan kohde kylpee näyttävissä valoissa.

Helsingissä mukana oli neljä kohdetta: ensimmäisenä tulli- ja pakkahuone Katajanokalla, sen jälkeen Kolera-allas, kolmantena tuomiokirkko, ja viimeisenä Kansallisteatteri. Valoshow'ta oli aluksi seuraamssa noin pari sataa uteliasta. Viimeisellä kohteella sade ja tuuli olivat harventaneet väkijoukon puoleen.

Nuoret valaistussuunnittelijat Juho Strömmer ja Antti Hiltunen valitsivat sekä Jyväskylän että Helsingin valaistavat kohteet ja tuottivat niihin valaistussuunnitelmat.

Guerrilla Lighting -tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, BDP Building Partnersin ja Helsinki Design Weekin kanssa.