1. yle.fi
  2. Uutiset

Kari Suomalaisen kohutut piirrokset esillä Valkeakoskella

Suomen tunnetuimman pilapiirtäjän, professori Kari Suomalaisen kohutuimmat työt on koottu näyttelyyn Valkeakosken Visavuoren Kari-paviljonkiin. Yhdeksän vuotta sitten kuollut poliittisten pilapiirrosten mestari aiheutti aikoinaan kauhunsekaista kunnioitusta, johon kukaan piirtäjä ei häneen jälkeensä Suomessa ole yltänyt.

kulttuuri

Kansainvälisesti kohutumman työnsä Kari Suomalainen piirsi 50 vuotta sitten Lontoossa järjestettyyn poliittisten piirrosten näyttelyyn.

Kuvassa Neuvostoliiton silloinen johtaja Nikita Hrushtshov ruoskii satelliittivaltioita - Volgan lauttureita - ja huutaa samalla länsimaille "hävetkää imperialistit".

Presidentti Kekkonen joutui radiopuheessa selittelemään ulkopoliittisesti arkaan paikkaan sohaisutta työtä.

- Kekkonen pyysi radiopuheessaan Neuvostoliittoa suhtautumaan ymmärryksellä pilapiirtäjiin. Kari riemastui ja piirsi kuvan, että ketähän pilapiirtäjää presidentti mahtoi tarkoittaa, Visavuoren museonjohtaja Pälvi Myllylä kertoo.

Kari suututti piirroksillaan vuoron perään lähes kaikki kansanryhmät. Hän ilmoitti olevansa ilkeä, ennakkoluuloinen ja konservatiivinen, mutta osasi nauraa myös itselleen.

Kari Suomalaisen neljä vuosikymmentä kestänyt yhteistyö Helsingin Sanomien kanssa päättyi välirikkoon vuonna 1991, kun lehti ei suostunut julkaisemaan hänen rasistisena pidettyä somali-aiheista pilapiirrostaan. Kari itse muisteli tapauksen jälkeen, että päätoimittaja oli valitellut painostusta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi