Lauri Jäntin säätiön kunniapalkinto professori Riitta Konttiselle

Professori Riitta Konttinen on saanut tämänvuotisen Lauri Jäntin säätiön kunniapalkinnon. Konttinen palkitaan merkittävästä työstään taidehistorian tutkijana, tietokirjailijana ja tieteen popularisoijana.

kulttuuri

Palkintoperusteluissa Konttista kiitetään siitä, että hänen kirjoittamansa elämäkerrat ovat nostaneet kultakauden ja sitäkin varhaisemmat naistaiteilijamme unohduksista. Muun muassa Helene Scherfbäck, Venny Soldan-Brofeldt ja Dora Wahlroos ovat saanet Konttisen teoksissa ansaitun huomion.

Professori Riitta Konttinen toteaa, että suomalainen taidehistorian kirjoitus on keskittynyt suuriin miestaiteilijoihin.

- Naisten kohdalla ongelmana on se, että heidän teoksiaan ei ole aikoinaan ostettu kokoelmiin eikä niitä löydy museoista. Aineistoa on ehkä säilynyt hyvin vähän, koska ei ole ajateltu, että "jonkun tädin maalaamia juttuja" täytyisi mitenkään säästää tai tallettaa. Ne on voitu usein surutta heittää pois tai polttaa.

Naistaiteilija ei sopinut väitöskirjan aiheeksi

Riitta Konttisen ajatuksena ei ole ollut kirjoittaa täydellistä historiaa suomalaisista naistaiteilijoista, vaan näyttää se, mitä nyt tiedetään ja missä on aukkoja.

- Ja mistä toivoisin toisten sitten tekevän lisää tutkimustyötä, Konttinen jatkaa.

Professori Riitta Konttinen muistuttaa, että naistaiteilijan ottaminen tutkimuskohteeksi oli 1980-luvun Suomessa vielä sangen harvinaista, ellei jopa mahdotonta. Oma ensimmäinen yritys kilpistyi siihen, että aihetta ei katsottu sopivaksi väitöskirjaan.

- Jouduin menemään mutkan kautta ja tekemään sellaisen lisensiaattityön, joka käsittelee marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsasta. En ole pelkästään naistaiteilijoiden tutkija. Olen tutkinut muutakin kuin kansallista taidetta. Mutta myös siihen ajauduin naisten kautta, kun siitä puuttui naisten osuus kokonaan, Konttinen huomauttaa.

Lauri Jäntin säätiön 30 000 euron kunniapalkinto luovutettiin Riitta Konttiselle Helsingissä torstaina. Konttinen on saanut aiemmin valtion tiedonjulkistamispalkinnon kahdesti sekä Suomen tietokirjailijat ry:n tietokirjailijapalkinnon.

Ensimmäistä kertaa vuonna 2003 jaetun Jäntin kunniapalkinnon sai akateemikko Eino Jutikkala.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset, YLE Uutiset