1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ulkoministeriö haaskaa rahaa ulkomaisten toimittajien kutsumatkoihin

Ulkoministeriön Suomeen kutsumat ulkomaiset toimittajavieraat jättävät monesti juttunsa kirjoittamatta. Tämä selvisi, kun YLE Radio 1:n Kultakuume-ohjelma kävi läpi Suomessa vierailleiden toimittajien kirjoittamia lehtijuttuja.

kulttuuri

Monessa muussa maassa maksetuista matkoista on jo luovuttu, eivätkä tärkeimmät mediatalot edes halua ottaa muiden maksamia matkoja vastaan.

Suomalaisista kesäfestivaaleista ulkomaisten lehtien palstoille pääsee edelleenkin lähinnä vain Savonlinnan oopperajuhlat.

Ulkoministeriö on jo vuosikymmenet yrittänyt saada muitakin festivaaleja tunnetuksi kutsumalla vuosittain noin 80 ulkomaista toimittajaa suomalaisiin kulttuuritapahtumiin, kertoo kulttuurikoordinaattori Kaija Söderman ulkoministeriöstä.

- Kutsumme myös paljon muita kuin toimittajia, esimerkiksi kulttuurivaikuttajia, festivaalijohtajia, musiikki-ihmisiä, mitä vaan. Suinkaan kaikki eivät ole kirjoittavia toimittajia.

Jutut jäävät usein kirjoittamatta Yhden ulkomaisen vieraan matka lentoineen ja yöpymisineen maksaa noin 1 000 euroa. Kun YLE Radio 1:n Kultakuume -ohjelma selvitti, minkälaisia juttuja toimittajille maksetut matkat ovat poikineet, kävi ilmi että monessa tapauksessa juttua ei ilmestynyt lainkaan. Esimerkiksi viime vuoden Helsingin Musica Nova -festivaalilla vierailleesta kolmesta suuren lehtitalon toimittajasta vain yksi kirjoitti jutun. Financial Timesin toimittaja ei ollut kirjoittanut lehteensä mitään kolmeen vuoteen. - Seuranta ontuu hiukan, koska periaattessa meidän pitäisi saada toimittajien kotimaiden edustustoista lehtileikkeet, mutta emme niitä aina saa. Täytyy myöntää että seuranta on vähän heikkoa. Suuret lehtitalot eivät ota vastaan kutsumatkoja

Heikon seurannan lisäksi maksettujen matkojen ongelma on se, että tärkeimmät mediatalot eivät ota muiden maksamia matkoja vastaan, koska ne pelkäävät riippumattoman tiedonvälityksen vaarantuvan. Siksi ulkoministeriön on kutsuttava Suomeen lähinnä free lance -kirjoittajia, jotka eivät ole vakituisesti minkään lehden palveluksessa, vaan myyvät jokaisen juttunsa erikseen.

Monet maat ovat luopuneet maksetuista matkoista. Niiden kulttuuritapahtumiin tiedotusvälineet löytävät tiensä omalla rahalla.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi