1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arvio: Niko lentäisi korkeammalle kuin muut

Suomalais-irlantilais-saksalais-tanskalaisena yhteistyönä valmistunut Niko - lentäjän poika on kansainvälisen tason animaatioseikkailu. Elokuva tarjoaa jännitystä ja hassua muksahtelua lapsikatsojille. Varttuneempien hupia ja varsinkin joulun taikaa saa kuitenkin odottaa.

kulttuuri

Poronvasa Niko elää orastavaa nuoruuttaan kotitokkansa suojissa yksinhuoltajaemonsa kanssa. Nikolla on etäinen idoli, oma isä, jonka kerrotaan kuuluvan Joulupukin lentäviin poroihin. Lentokyky kelpaisi vasallekin kuten myös isähirvaksen seura.

Pikkuporon sarventynkien välissä keikkuu paras kaveri, liito-orava Julius. Kun Niko päättää lähteä etsimään Korvatunturia ja lento-oppeja, holhoavan jyrsijän vastalauseet eivät auta.

Niko - lentäjän pojan tarina, hahmovalikoima ja ilme on koottu lukuisista tutuista aineksista. Milloin kulmikkaasti tyylitellyt miljööt tuovat mieleen Ice Agen, milloin petolauman johtaja Musta Susi kalskahtaa Leijonakuninkaan Scar-sedältä. Kliseinen keitos kuitenkin toimii ihan jo siksi, ettei elokuva yritäkään olla erityisen suomalainen. Metsän eläimet sanailevat hulvattomasti

Animaation alkumetreillä päähenkilöt replikoivat miltei kirjakieltä ja tönköt hahmot näyttävät kävelevän ilmassa.

Vaan tokan jäädessä taakse kamera lentää jo pyörteessä kieppuen ja sanailu saa vähitellen pontta.

Julius (äänenä Hannu-Pekka Björkman) on pitkään tylsä kuin itäsaksalainen käsinukke, mutta orava saa uutta kierrettä ihastuessaan Wilma-lumikkoon (Vuokko Hovatta).

Koomisemman parin muodostavat pedon osaansa vieroksuva susi Rimppa (Risto Kaskilahti) ja tunturiin eksynyt hienostopuudeli Essie, jonka ääniroolissa riemastuttaa Minttu Mustakallio.

Tekstin ajoittaisesta jäykkyydestä huolimatta suomenkielinen toteutus on mainio. Pukin lentojoukot sanailevat kuin kaljapäiset VR:n kivimiehet konsanaan.

Talvimaisemia moneen makuun Kotimainen katsoja mieltää tapahtumapaikan tietenkin Lapiksi. Tykkylumi ja talven valon säihke näyttävätkin paikoin erittäin aidoilta. Mielikuvitusmaailmassa tulee kuitenkin vastaan myös lumivyöryjä, kanjoneita, Tuonelan joki ja varsin alppihenkinen kylä Korvatunturiksi nimetyllä taikavuorella. Elokuva ei siis varsinaisesti rakenna Suomi-kuvaa. Seikkailutanner on silkkaa talven ihmemaata vailla kaamosta. Niko liukuu lumisia rinteitä pitkin trendikkäästi lumilautailun hengessä, ja 3D-animoinnissa riittää imua. "Uusi pukki - uudet säännöt!" Niko - lentäjän poika käynnistyy hyvin naiivina lasten elokuvana. Lumikkotytön ja liito-oravan flirtti on yhtä lastentarhan tykkäämisjuttua. Noloin lapsellisuus väistyy puolivälissä, kun alkaa tapahtua. Tarinan myötä poronvasa varttuu ja ympärillä lentävät herjatkin muuttuvat.

- Pahat jutut on vähän niin kuin perinne meille susille, yksi ilkimyksistä kähisee, ja johan hymyilyttää aikuistakin katsojaa.

- Olette soittanut joulupukin asiakaspalveluun... ovipuhelimen nauhoite kuuluttaa. Käsikirjoitus on juuri esittänyt yhden harvoista nykyaikaisista vitseistään. Mutta fyysistä huumoria riittää.

Rellestys äityy paikoin suorastaan anarkistiseksi, kun pukki lentää reen kyydistä haarat levällään päin lyhtypylvästä ja syttyy tuleen.

Jouluinen tunteilu pysyy aisoissa Nikon seikkailu on Suomen kallein tietokoneanimaatio. Kokonaiskulut kipusivat yli 6 miljoonaan euroon, mikä olisi paljon suomalaiselle näytelmäelokuvallekin. Elokuvan tuottivat yhdessä suomalaisyhtiöt Anima Vitae ja Cinemaker. Ympäri maailmaa myydyssä tarinassa ei onneksi etsitä mitään joulun ihmettä - ei kristillistä eikä "amerikkalaista". Tarina tapahtuu toki joulun alla mutta ennen kaikkea talvella. Kyseessä ei siis ole varsinainen sesonkileffa muutamia loppumetrien ylilyöntejä lukuun ottamatta. Perhe-elokuvan sentimentaalisuus pysyy pitkälti aisoissa Poronvasan kasvukertomus selviytyy kankean alun jälkeen selvästi voiton puolelle. Sitä ei latista edes lopputekstien aikana kaikuva jäljitelmä klassisen Lumiukko-piirretyn tunnussävelmästä. Onneksi imelä poikasopraano on pysynyt tuohon saakka visusti piilossa. Santtu Natri, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun)Voit kommentoida edelleen myös elokuvaa Missä luuraa Osama bin Laden? tai sen arviota

Lue seuraavaksi