Kohdunvuokrauksesta entistä tiukemmat säännöt Intiassa

Intiassa lainsäätäjät haluavat rajoittaa maassa rehottavaa kohdunvuokrausbisnestä. Useat intialaisnaiset ansaitsevat tulonsa vuokraamalla kohtunsa rikkaille intialaisnaisille tai lapsettomille ulkomaalaisille.

Ulkomaat

Tarkkoja tilastoja kohdunvuokrauksesta ei ole, mutta asiantuntijoiden mukaan vuokrausten määrä on kasvussa.

Uuden lakiehdotuksen mukaan sijaisäiti ei saisi olla raskauden aiheuttavan munasolun luovuttaja. Hänen täytyisi olla myös kyseisen lapsettoman pariskunnan sukulainen tai ammattilainen, jolle maksetaan työstä.

Intialaisnaisille maksetaan jopa 2 500 dollaria lapsettomien pariskuntien vauvojen synnyttämisestä. Monet käyttävät rahat omien biologisten lastensa koulutukseen. Isoäiti ei saa synnyttää lapsenlasta

Kohdunvuokraamista halajavien ulkomaalaisten täytyy lakiehdotuksen mukaan todistaa myös pystyvänsä kuljettamaan syntyvän vauvan kotimaahansa. Tämä kohta muotoiltiin sen jälkeen, kun japanilaisen pariskunnan vaimo ei halunnut avioeron jälkeen viedä vauvaa Japaniin.

Lailla halutaan myös estää intialaisäitejä synnyttämästä tyttäriensä vauvoja. Lääkärien mukaan tällaisia tapauksia on ollut useita, varsinkin ulkomailla asuvien tytärten kohdalla. Uusi laki edellyttää, että vuokraäiti ja biologinen äiti ovat samaa sukupolvea.

Lain vastustajat kritisoivat sen luovan ammattisynnyttäjiä ja kannustavan vauvaturismiin.

Lähteet: AFP