USA:ssa löytyi satoja miljoonia vuosia vanhat jalanjäljet

Yhdysvalloista on löydetty maailman vanhimmat tunnetut jalanjäljet. Nevadan osavaltioissa paljastuneet kivettyneet painanteet jätti 570 miljoonaa vuotta sitten vedenpohjassa piipertänyt pieneläin. Kukin jälki on halkaisijaltaan pari millimetriä.

Ulkomaat

Löytö kumoaa olettamuksen, että tuohon aikaan ja vielä 30 miljoonaa vuotta myöhemminkin maapallolla olisi asustellut vasta mikrobeja ja yksisoluisia eliöitä. Tutkijaryhmää johtaneen Ohion yliopiston professorin Loren Babcockin mukaan löytö antaa puhtia niille tutkijoille, jotka uskovat kehittyneitä lajeja olleen jo useita.

Babcock sanoo, että Nevadan jäljet lienee jättänyt toukan tai madon näköinen otus, jolla kuitenkin oli jalat. Niistä rinnakkain jääneistä helminnauhamaisista jäljistä hän päättelee, että eläin oli noin sentin levyinen. Hänen ryhmänsä jatkaa alueen tutkimuksia siinä toivossa, että sieltä löytyisi kivettyneenä itse eläinkin.

570 miljoonaa vuotta sitten aluetta peitti matala meri. Babcockin mukaan vastaavia olosuhteita oli muun muassa osissa Venäjää ja Australiaa.

Lähteet: AFP