Neljännes nisäkäslajeista vaarassa kadota

Maailman luonnonsuojeluliitto IUCN on julkistanut selvityksen maapallon nisäkäslajien tulevaisuuden näkymistä. Niin kutsutun Punaisen listan mukaan lähes neljännes maailman nisäkäslajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon ja joka toisen yksilömäärät hupenevat.

luonto

Maailman luonnonsuojeluliitto toteaa, että uhanalaisten nisäkkäiden määrä saattaa olla vieläkin suurempi. Listan tekijöillä oli vaillinaiset tiedot yli 800 lajin tilanteesta. Kaikkiaan maailmassa on noin 5 500 tunnettua nisäkäslajia. Elinympäristöjen tuhoutuminen on suurin syyllinen sukupuuttojen uhkaan. Kaikkein uhanalaisimpia ovat ihmisen lähimmät, kädelliset sukulaiset sekä merten nisäkkäät, kuten valaat, delfiinit ja pyöriäiset. Aasiassa jopa 80 prosenttia apina- ja puoliapinalajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Metsästys uhkaa niitä elinympäristön tuhoutumisen lisäksi. Valtamerten ilmaa hengittävistä nisäkkäistä kuolee joka päivä tuhat yksilöä, kertovat jo aiemmat tutkimukset. Valtavat kalaverkot, myrkylliset jätteet, törmäilevät laivat ja kaikuluotainten melusaaste koituvat valaiden, delfiinien ja pyöriäisten kohtaloksi. Joukkotuhoa voi hillitä

Osa asiantuntijoista arvioi Punaisen listan osoittavan, että maapallolla on meneillään ensimmäinen joukkosukupuutto sen jälkeen, kun dinosaurukset katosivat 65 miljoonaa vuotta sitten.

IUCN:n raportin hyvä uutinen on se, että lajeja voidaan menestyksekkäästi suojella. Noin viisi prosenttia nyt vaarassa olevista nisäkkäistä on alkanut osoittaa merkkejä toipumisesta. Esimerkiksi Mongolian villihevosten kanta on alkanut 1990-luvun alkupuoliskon jälkeen kasvaa.

Lähteet: AFP