Sota-aikana teloitetuista suomalaissotilaista uusi arvio

Jatkosodan loppuvaiheessa teloitettujen kotimaisten sotilaiden määrästä on julkaistu uutta tietoa. Vuosi sitten kerrotut tiedot teloitettujen suuresta joukosta on kyseenalaistettu usean historiantutkijan voimin. Teloitettu totuus -kirjan tekijät myös kieltävät väitteen armeijan arkistojen pimittämisestä.

Kotimaa

Viime syksynä professori Heikki Ylikankaan tutkimus kertoi teloitettuja ja kurinpitona toimenpiteenä ammuttuja olleen sodan aikana 255. Luku oli moninkertainen aiemmin tiedettyyn verrattuna. Jatkosodan loppuvaiheista käytiin julkisuudessa kiivasta keskustelua.

Ajatus Kirjat on tiistaina julkaissut tutkimuksen, jossa historiantutkimuksen, arkistojen ja lainkäytön asiantuntijat osoittavat Ylikankaan lukemat huomattavasti vähäisemmiksi.

- Paljastuu, että lukumäärästä 255 valtaosa, 160, perustuu pelkälle spekulaatiolle, sanoo oikeustieteen tohtori Jukka Lindstedt.

Uusien tietojen mukaan kesällä 1944 teloitettiin esimerkiksi karkuruuden takia yhteensä 47 suomalaissotilasta. Lisäksi kuritoimena 13 sai surmansa.

- Lähteissä ei ole sellaisia ristiriitaisuuksia tai aukkoja, jotka oikeuttaisivat esittämään suurempia lukuja, sotahistorian dosentti Jukka Kulomaa toteaa.

Kirjan tutkijat eivät ole löytäneet näyttöä siitä, että arkistoja olisi piilottelumielessä puhdistettu.

Lähteet: YLE Uutiset