Kirjojen ikäsuositukset harvinaisia Suomessa

Lapsille ja nuorille suunnattujen kirjojen ikäsuositukset ovat harvinaisia Suomessa. Suosituksia löytyy lähinnä Otavan julkaisemista lastenkirjoista.

kulttuuri

Tässäkin tapauksessa kyseessä on kirjakauppojen välittämä pyyntö, jonka tarkoituksena on auttaa ostajia.

- Kirjakauppiaat toivoivat suositusmerkintöjä vinkinksi, kun mummot, vaarit, äidit ja isät kyselevät minkä ikäiselle mikäkin kirja sopii, kertoo Otavan lasten- ja nuortenkirjojen kustannuspäällikkö Lotta Mäkelä.

Helsinkiläisessä kirjakaupassa neljävuotiaan tyttärensä kanssa ostoksilla ollut Laura Iloniemi ei suosituksia ole juurikaan katsellut.

- Kai niitä on ihan hyvä katsella jos ostaa lahjaksi. Oman lapsen suhteen sitä on niin individualisti, että ajattelee tietävänsä missä mennään, Iloniemi toteaa.

Myös rajulta sisällöltä voidaan suojella Ikäsuosituksia voidaan painaa kirjoihin myös siksi, että niiden sisältö koetaan liian rajuksi tai pelottavaksi. Tällaisia merkintöjä Suomessa on lähinnä mangakirjoissa, joiden suositusikä saattaa olla jopa 16 vuotta. Soittokierros Suomen suurimmille kustantajille paljastaa, että käytäntöä ei haluta laajentaa. Opetusministeriöstä kerrotaan, että valtion tasolla asiaa ei ole edes pohdittu. - Elokuvatarkastamon ikärajan tapaisista rajoituksista ei ole kirjallisuuden osalta keskusteltu, ministeriön taide- ja kulttuuriperintöyksikön päällikkö Hannele Koivunen sanoo. Koivunen ei näe mitään ristiriitaa siinä, että Harry Potter -elokuvat ovat kiellettyjä alle 11-vuotialta, mutta kirjoja voi lukea niin pienet kuin vain osaavat. Sitovat ikärajat vaikea määrittää Otavan lasten ja nuorten kirjojen kustannuspäällikkö Lotta Mäkelä sanoo, että sitovien ikärajojen määritteleminen olisi liian vaikeaa. - On kauhean vaikeata miettiä, onko Barbapapa sopiva yksi- vai kolmevuotiaalle. Erityisesti vanhempien lasten ja nuorten osalta on mahdotonta laittaa mitään kieltoja, Mäkelä pohtii. Nuortenkirjoja paljon lukeva 13-vuotias Heidi Kuhmonen ei myöskään kaipaa ikärajoja. Hänen mukaansa pieni vinkki esimerkiksi Harry Potter -kirjoissa olisi kuitenkin paikallaan.

- Kyllä niihin voisi jonkun ikäsuosituksen laittaa. Ne ovat kumminkin aika jännittäviä.

Britanniassa valtaosa lastenkirjailijoista vastustaa uusia ikäsuosituksia, koska ne ovat heidän mukaansa ohjailua ja rajoittamista. Muutamat brittikustantamot ovat myös kieltätyneet painamasta suosituksia kirjoihinsa. Niihin kuuluu muun muassa Harry Potter -kirjojen kustantaja

Lähteet: YLE Uutiset