Kulttuuritalo juhlii puolta vuosisataansa

Kulttuurin monet tuulet nähnyt Helsingin Kulttuuritalo on tullut 50 vuoden ikään. Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo, jota hellien Kultsaksi kutsutaan, oli työväenliikkeen voimannäyte, joka rakennettiin talkoilla ja lahjoitusrahoilla.

kulttuuri

Kulttuuritalossa on puolen vuosisadan aikana esiintynyt moni nimekäs suomalainen ja ulkomainen artisti Ella Fitzgeraldista Jimi Hendrixiin, Eric Claptonista Metallicaan. Talossa on järjestetty myös kiihkeitä kokouksia ja kimaltelevia gaalailtoja.

Museovirasto suojeli talon sekä sen rakennustaiteellisten että kulttuurihistoriallisten arvojen vuoksi vuonna 1989. Lamavuosina Kulttuuritalo ajautui konkurssiin. Nykyisin sen omistaa Senaatti-kiinteistöt.

Vuodesta 1965 asti Kulttuuritalo on ollut myös Radion sinfoniaorkesterin vakiokäytössä. Vuosikymmenten kuluessa talosta on tullut erityisesti nykymusiikin esityspaikka.

RSO juhlii kotitaloaan perjantaina Suomen ensiesityksellä Karlheinz Stockhausenin sävellyksestä Gruppen. Sen soittaa kolme eri puolille taloa sijoitettua orkesteria, joita johtavat Sakari Oramo, Magnus Lindberg ja Kimmo Hakola. Stockhausenin lisäksi kuullaan muun muassa Schönbergiä. Syntymäpäivien kunniaksi Kulttuuritalossa ovat tässä kuussa soittaneet myös muun muassa Topmost ja Jussi & The Boys. Lavalle nousevat vielä myös muun muassa Dallape ja Seitsemän Seinähullua Veljestä sekä Kulttuuritalon alkujuuria kunnioittaen muun muassa Koiton Laulu ja Sinikka Sokka. Lokakuun alussa julkaistiin haastatteluihin perustuva historiikki Kulttuuritalo - puoli vuosisataa tarinoita ja tapahtumia.

Lähteet: YLE Uutiset