Kansallisoopperan taiteilijat marssivat työpaikalta ulos kesken harjoitusten

Suomen Kansallisoopperan taiteilijat marssivat torstaina ulos työpaikaltaan. Mielenilmauksella Kansallisbaletin tanssijat sekä oopperan solistit ja kuoro vastustivat oopperan hallituksen tekemää päätöstä lisäeläkkeiden leikkaamisesta. Taiteilijat marssivat eduskuntaan, jonne he veivät avoimen kirjeen kulttuuriministeri Stefan Wallinille (r.).

kulttuuri

Kansallisooppera on maksanut vuosikymmenien ajan tanssijoille, kuorolaisille ja solisteille lisäeläkettä, jolla katetaan yleistä eläkeikää aiemmin eläkkeelle jäävien tanssijoiden ja laulajien eläketurva. Tanssijoiden eläkeikä on 44 vuotta ja laulajien 55 vuotta. Suomen Kansallisoopperassa lisäeläkkeen piiriin kuuluu 16 solistia, 55 kuoron laulajaa ja 42 tanssijaa.

Kuoron luottamusmiehen Eija-Riitta Aakion mukaan oopperan hallitus on yksipuolisesti päättänyt leikata lisäeläkettä jopa 10 - 15 prosenttia. Työntekijät sanovat, ettei heidän neuvottelupyyntöihin ole vastattu. Talon johto on ilmoittanut, että leikkauksella saavuttettaisiin kymmenen vuoden aikana kolmen miljoonan euron säästöt.

- Nuoria taiteilijoita voi mietityttää sitoutua tähän taloon, kun eläkeasiat ovat näin häilyviä. Lisäeläke on miltei toimeentulotuki, kun eläkkeelle jäädään varhain, kuoron luottamusmies Eija-Riitta Aakio sanoo.

Oopperan johdon mukaan eläkeuudistuksesta on neuvoteltu myös työntekijöiden kanssa vuoden 2004 lopusta lähtien. Henkilöstön edustajat ovat olleet mukana 28 kokouksessa, joissa asiaa on käsitelty.

Mielenilmaus alkoi kesken päiväharjoitusten. Ulosmarssi kesti kuitenkin vain noin tunnin eikä vaikuttanut torstai-illan näytöksiin.

Lähteet: YLE Uutiset