Talouskriisi ei näy kauppojen kassoissa

Talouden notkahdus ei ainakaan vielä näy päivittäistavarakaupassa. Ala uskoo jopa hyötyvänsä siitä, että isoja ostoksia lykätään. Kaupan alan menestys on Suomen suotuisan työllisyyskehityksen varassa.

talous

Pankit kaatuvat, ja pörssit sukeltavat, mutta kuin ihmeen kaupalla kuluttajien ostointo ei näytä hiipuvan.

- Pikemminkin odotamme, että ostointo kasvaa, koska tällaisessa tilanteessa ihmiset saattavat lisätä kulutusta, arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine.

Näyttää siltä, että kulutuksen määrä on vakio - vain kohde vaihtuu. Kun asunto- ja autokauppa hyytyvät, kuluttajien rahat virtaavat tavaratalojen kassaan.

- Kestotavaroiden kulutuksessa näkyy varmasti myynnin notkahtamista, mutta päivittäistavarakaupassa tuskin, arvioi SOK:n pääjohtaja Arto Hiltunen.

Stockmannin toimitusjohtaja Hannu Penttilä sanoo, että muotiala vetää hyvin. Sen sijaan kodintavaroiden myynnissä on näkyvissä hidastumista ja jopa kymmenen prosentin pudotus. Penttilän mukaan kodintavaroiden myynnissä näkyy asuntokaupan hidastuminen.

Talouden notkahdus ei ole ehtinyt vielä myynnin tilastoihin. Päivittäistavarakauppa porskuttaa, ja suurien tavaratalojen myynti on kasvanut vuoden alusta yli yksitoista prosenttia viime vuoteen verrattuna.

- Vielä näyttää hyvältä. Toistaiseksi suuntaa on hyvin vaikea arvioida. Suomen reaalitalouden indikaattorit ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa. Kysymys on siitä, miten ihmiset kokevat asiat, sanoo Keskon talous- ja rahoitusjohtaja Arja Talma.

Talouden muutokset ovat juuri nyt niin nopeita, että myös pahimpaan varaudutaan.

- Tilannetta täytyy seurata päivittäin, koska pankkimaailman muutokset ovat valtavia. Vähän pelkään, että ensi vuosi on aika vaikea. Varaudumme ensi vuoden osalta siihen, että yritämme sitoa ennakkoon niin vähän ostoja kuin mahdollista. Näin voimme nopeasti reagoida muuttuvaan tilanteeseen.

Tällainen tilanne on edessä, jos esimerkiksi työllisyys kääntyy laskuun.

Lähteet: YLE Uutiset