Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty presidentti Martti Ahtisaarelle. Palkinnon perusteluissa viisijäseninen komitea sanoo, että Ahtisaari ansaitsee palkinnon työstään rauhan ja sovinnon puolesta.

71-vuotias Ahtisaari palkitaan yli kolme vuosikymmentä jatkuneesta urastaan rauhanvälittäjänä, mukaan lukien vuonna 2005 saavutettu rauhansopimus Indonesian Acehin maakunnan kapinallisten ja maan hallituksen kesken.

Nobel-komitea muistuttaa myös Ahtisaaren ponnisteluista Namibian itsenäistymisen ja Kosovon konfliktin ratkaisemisen hyväksi. Hän on myös antanut rakentavan panoksen konfliktien ratkaisuun Pohjois-irlannissa, Keski-Aasiassa ja Afrikan sarvessa, sanotaan palkinnon perusteluissa.

Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon ensimmäisenä suomalaisena. Tätä ennen Suomeen on tullut kolme Nobel-palkintoa. Kirjailija F. E. Sillanpää sai kirjallisuuden Nobelin vuonna 1939. Kemian Nobel myönnettiin A. I. Virtaselle vuonna 1945 ja lääketieteen Nobel Ragnar Granitille vuonna 1967. Ahtisaari ei kuulunut ennakkosuosikkeihin Vaikka Ahtisaari on ollut ehdokkaana Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi jo useita kertoja, hänen valintansa tänä vuonna oli melkoinen yllätys. Vahvoina palkinnonsaajaehdokkaina pidettiin esimerkiksi kiinalaisia toisinajattelijoita Gao Zhishengiä ja Hu Jiaa, Vietnamin buddhalaisyhteisön johtajaa Thich Quang Dota tai yhdysvaltalaista ihmisoikeusjärjestöä Human Rights Watchia. Muina mahdollisina voittajina oli mainittu Zimbabwen entinen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai, Kolumbian sissien panttivankina ollut ranskalais-kolumbialainen Ingrid Betancourt, rypälepommia vastustavien kansalaisjärjestöjen verkosto CMC sekä Afrikan Unioni. Nobelin palkinto perustettiin dynamiitin keksijän ruotsalaisen Alfred Nobelin testamentissa esittämän toiveen mukaisesti. Ensimmäinen rauhanpalkinto myönnettiin vuonna 1901. Vuodesta 1960 lähtien rauhanpalkinnon myöntämistä on perusteltu rauhantyön lisäksi toiminnalla ihmisoikeuksien hyväksi ja vuodesta 2004 lähtien mukaan on otettu ansiot myös ympäristökysymyksissä. Palkinnon arvo on noin miljoona euroa. YLE Uutiset Video Ahtisaaren Nobel-palkinnon julkistamisesta