1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjailija Salman Rushdie kritisoi Palinia

Brittikirjailija Salman Rushdie on arvostellut kovin sanoin Yhdysvaltojen republikaanien varapresidenttiehdokasta Sarah Palinia. Heinäkuussa kaikkien aikojen Booker-voittajaksi valittu Rushdie kutsuu Palinia huonoksi vitsiksi. Hänen mielestään Palinin valinta John McCainin varapresidenttiehdokkaaksi oli valtava virhearviointi.

Julkisuudessa Rushdie on ilmoittautunut demokraattien presidenttiehdokkaan Barack Obaman kannattajaksi. Irlannin TV3-kanavalle sunnuntaina antamassaan haastattelussa kirjailija julisti, että Palin on taitamaton ja menee kommenteissaan äärimmäisyyksiin.

Haastattelussa Rushdie muun muassa hämmästeli, ettei Palin suvaitse aborttia edes insesti- ja raiskaustapauksissa.

Kesäkuussa Rushdie sai Isossa-Britanniassa ritarin arvonimen. Hän on tullut kirjailijana tunnetuksi etenkin Saatanalliset säkeet -teoksestaan, joka kiellettiin monissa muslimimaissa ja jota vastaan järjestettiin suuria mielenosoituksia. Vuonna 1989 Iranin uskonnollinen johtaja, ajatolla Khomeini langetti Rushdielle fatwan eli kuolemantuomion. Kymmenen vuotta myöhemmin Iranin hallitus kuitenkin lupasi, ettei Rushdieta vahingoiteta.