1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinalaismeijerit pahoittelevat maitoskandaalia

Kolme kiinalaista meijeriyritystä on pyytänyt julkisesti anteeksi osuuttaan maata järkyttäneessä myrkkymaitoskandaalissa. Meijeriyhtiöt Yili, Mengniu ja Bright Dairy tuottivat myrkyllistä melamiinia sisältävää maidonkorviketta, joka on aiheuttanut ainakin neljän lapsen kuoleman.

Ulkomaat

Yhtiöiden osakekurssit ovat romahtaneet ja kiinalaisvalmisteisia tuotteita on poistettu kauppojen hyllyiltä eri puolilla maailmaa.

Mengniu-yhtiön edustaja pahoitteli tapahtunutta Kiinan televisiossa. Meijeriyhtiöt lupasivat myös, etteivät tiukentuneet laatuvaatimukset nosta niiden valmistamien maitotuotteiden hintaa.

Vielä viime viikolla sairaalassa oli kiinalaisviranomaisten mukaan yli 10 000 myrkkymaitoa tai -korviketta juonutta lasta. Kaikkiaan sairastuneita lapsia on ollut yli 46 000.

Uusia melamiinilöydöksiä ei viranomaisten laajoissa testeissä ole tavattu. Kiinan maatalousministeriö kuitenkin lähettää eri puolille maata erityisiä laaduntarkkailuryhmiä seuraamaan meijereiden ja rehuntuotantolaitosten puhdistustöitä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi