Taloustieteen Nobel Krugmanille

Yhdysvaltalainen ekonomisti Paul Krugman saa tämänvuotisen taloustieteen Nobel-palkinnon.

Ulkomaat

Palkintolautakunnan mukaan Krugman on työssään yhdistänyt menestyksellisesti kaupankäynnin mallien analyysin ja talousmaantieteen. Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia korosti erityisesti Krugmanin ansioita esimerkiksi vapaakaupan, globalisaation ja urbanisaation selittämisessä.

Krugman toimii taloustieteen ja kansainvälisen politiikan professorina Princetonin yliopistossa. Hänet tunnetaan myös sanomalehti The New York Timesin kolumnistina.

Krugman on arvostellut voimakkaasti presidentti George Bushin hallinnon talouspolitiikkaa, joka hänen mielestään on johtanut nykyiseen rahoituskriisiin.

Palkinto on suuruudeltaan kymmenen miljoonaa kruunua eli runsaat miljoona euroa.

Vaikka palkinnosta puhutaan yleisesti taloustieteen Nobel-palkintona, se on viralliselta nimeltään "Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi". Sitä on jaettu vuodesta 1969.

Palkinto ei ole yksi Alfred Nobelin testamentissa määritellyistä palkinnoista. Sen saajat kuitenkin vastaanottavat palkintonsa samassa tilaisuudessa kuin fysiikan, kemian, lääketieteen ja kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajat.

Lähteet: Reuters, AP