1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Karhuherra Paddington täyttää 50 vuotta

Tasan puoli vuosisataa sitten löytyi Paddington metroasemalta Lontoosta eräs ystävällinen ja marmeladista pitävä nallekarhu, joka adoptoitiin brittiläiseen Brownin perheeseen.

kulttuuri

Ikoniseksi muuttuneen, sinitakkisen ja huopahattuisen satuhahmon ensimmäisten seikkailujen julkaisusta tuli maanantaina kuluneeksi tasan viisikymmentä vuotta. Kirjailija Michael Bondin ja kuvittaja Paggy Fortumin luoma karhuherra Paddingtonin esiteltiin ensi kertaa 13. lokakuuta 1958 julkaistussa lastenkirjassa A Bear Called Baddington. Juhlavuoden kunniaksi karhuherra Paddingtonista julkaistiin ensimmäinen kirja liki 30 vuoteen. Michael Bondin mukaan muuttunut maailma on tuonut uudenlaisia ulottuvuuksia karhuherran hahmoon. Bond kertoi elokuussa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, että karhuherran siirtolaisjuuret korostuvat tänä päivänä aikaisempaa enemmän. Tässä kuussa julkaistussa Paddington Here and Now -teoksessa Perusta kotoisin oleva karhu joutuu maahanmuuttoviranomaisten kuulusteltavaksi, koska sillä ei ole henkilöllisyyttä todistavaa dokumenttia mukanaan.

Paddintonin seikkailuja on käännetty yli 40 kielelle, ja karhu on tullut tutuksi myös kahdesta television piirrossarjasta.

Lähteet: BBC, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi