Saamelaiskäräjät tyrmää saamelaisneuvoston noitarumpukannanoton

Saamelaiskäräjät irtisanoutuu Saamelaisneuvoston noitarumpukannanotosta. Saamelaiskäräjät pitää kannanottoa julkisuustemppuna, joka ei edusta kaikkien saamelaisten kantaa.

kulttuuri

Rovaniemeläinen Hotel Santa Claus on poistamassa noitarumpusymbolit sisustuksestaan saamelaisneuvoston paheksunnan vuoksi. Saamelaisneuvosto vetosi YK:n viimevuotiseen alkuperäiskansajulistukseen siinä, että saamelaisilla on oikeus rajoittaa uskonnollisten symboliensa käyttöä.

Käräjien mukaan kaikki saamelaisten kulttuuri-itsehallintoon liittyvät sopimukset ja neuvottelut tulee kuitenkin käydä sen kanssa, eikä Saamelaisneuvoston kanssa, joka on kansalaisjärjestöjen kattojärjestö. Saamelaiskäräjät on lailla perustettu saamelaisten virallinen poliittinen elin ja edustaja mm. saamelaiskulttuuria koskevissa asioissa.

Saamelaiskäräjät muistuttaa, että noitarummun kuviot ovat laajalti levinneet eri kulttuureihin ja uskontoihin, eikä niiden käytöstä voi antaa ohjeistusta.

Saamelaisneuvoston toiminta vahingoittaa käräjien mielestä saamelaisyrittäjien toimintaa ja heidän tuotteidensa markkinointia.

- Tämänkaltainen toiminta antaa vääränlaisen viestin matkailuyrittäjille ja sen seurauksena ne eivät välttämättä uskalla käyttää saamelaiskulttuurin tuotteita sisustuksessaan ja markkinoinnissa ja se voi johtaa jopa saamelaistuotteiden boikottiin, saamelaiskäräjät sanoo tiedotteessaan.

Saamelaiskäräjät kannustaa matkailuelinkeinoa käyttämään aitoja saamen käsitöitä. Epäselvissä tapauksissa yhteyttä voi ottaa saamelaisten käsityöntekijöiden järjestöön Sámi Duodjiin tai saamelaiskäräjiin.

Lähteet: Lapin Radio, YLE Uutiset