1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Varhaiset ihmiset levittäytyivät Afrikasta uutta reittiä pitkin?

Varhaiset ihmiset levittäytyivät Afrikasta aikaisemmin tuntematonta reittiä pitkin, uusi tutkimus ehdottaa. Kansainvälinen tutkimusryhmä pitää mahdollisena, että varhaiset ihmiset kulkivat Saharan poikki virtaavia jokia pitkin Välimerelle.

Ulkomaat

Tutkijoiden mukaan juuri joet mahdollistivat sen, että ihmiset pystyivät kulkemaan pitkän matkan Saharan eteläpuolelta pohjoiseen nykyisen Libyan alueelle ja sieltä merelle.

Tutkijoiden mukaan vaellus olisi tapahtunut noin 120 000 vuotta sitten, jolloin alueella satoi runsaasti jääkausien välisenä aikana. Aikaisemmin on oletettu, että ihminen kulki Afrikan koillisosan kautta Lähi-itään. Uudesta "Libyan vesireitistä" britti- ja libyalaistutkijat saivat viitteitä tarkastellessaa varhaisia jokia avaruudesta käsin otettujen tutkakuvien ja geokemiallisten kokeiden avulla. Tutkimustulokset viittaavaat siihen, että joet virtasivat kuivan ja karun Saharan alueen eteläpuolelta aina Libyaan asti. Tutkijat ovat Bristolin, Oxfordin, Southamptonin, Hullin ja Tripolin yliopistoista. Tutkimus julkaistin PNAS-tiedejulkaisussa. Nykytutkimus pitää Afrikkaa modernin ihmisen alkukotina. Nykyiset ihmiset kehittyivät Afrikan savanneilla 200 000 - 250 000 vuotta sitten. Heidän tieltään hävisivät aiemmat asukkaat, Homo erectus ja Neandertalinihminen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi