1. yle.fi
  2. Uutiset

STT tuohtui uutispalvelunsa väärinkäytöstä YLEllä

Suomen Tietotoimiston STT:n selvityksessä on tullut ilmi, että sen verkkouutispalvelussa on vierailtu luvatta Yleisradiosta. YLEstä palvelussa on STT:n mukaan käyty 47 000 kertaa ja yksittäisiä uutisia on luettu 6500 kappaletta.

Kotimaan uutiset

Yleisradio perusti kaksi vuotta sitten oman uutistoimiston ja luopui STT:n palveluista.

YLE Uutisten uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen sanoo, että tähänastisen selvityksen mukaan STT:n verkkopalvelussa on luvatta vieraillut 10 - 20 ihmistä eri puolilta yhtiötä. Yleisradiossa on 3200 työntekijää. Kemppainen painottaa, että väärinkäytöksillä ei ole ollut vaikutusta uutistoiminnan sisältöön.

- Olemme harmissamme tilanteesta. Se on harmillista sekä meille että STT:lle. Selvitämme parhaillaan mistä on kysymys. Omaa uutistyötämme teemme kuitenkin pelkästään omin voimin, emme salaa muita vilkuilemalla, Kemppainen sanoo.

- Omaan uutistyöhömme tällä ei ole varmasti ollut minkäänlaista merkitystä, hän jatkaa.

Yhteneväiset uutiset herättivät STT:n epäilykset STT:n päätoimittajan Mika Petterssonin mukaan selvitys palvelun väärinkäytöstä tehtiin syys-lokakuun vaihteessa, sillä STT:llä heräsi epäilyksiä sen ja YLEn uutisten samankaltaisuudesta. - Yksittäisiä tapauksia on ollut siitä lähtien, kun YLE irtaantui STT:stä, Pettersson sanoo. Uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen sanoo asian olevan päinvastoin. - Olemme YLE Uutisissa pyrkineet pitämään STT:n aineiston loitolla. Ja olemme pärjänneet siinä hyvin. Kemppainen muistuttaa samalla, että suurin osa uutistapahtumista on väistämättä tiedotusvälineille yhteisiä. Tietotoimiston asiakkailla yhteisiä käyttäjätunnuksia Mika Petterssonin mukaan väärinkäytökset ovat kohdistuneet vanhaan web-uutispalveluun, jota on oltu vaihtamassa uuteen järjestelmään. Uusi järjestelmä perustuu henkilökohtaisiin käyttäjätunnuksiin, jolloin jokaisella asiakkaalla, kuten oppilaitoksella, on omat tunnuksensa. Tähän asti kaikki STT:n asiakkaat ovat käyttäneet samoja tunnuksia. Vanhaa ja uutta palvelua on käytetty rinnakkain, mutta nyt paljastuneiden väärinkäytösten vuoksi vanha web-palvelu on suljettu. - Olimme suunnitelleet, että vanha palvelu suljetaan pikkuhiljaa. Meillä on paljon isoja asiakkaita, joten siirtäminen kestää, sillä asiakkaat on koulutettava uuteen järjestelmään, Pettersson kertoo. STT:n käyttöoikeus voinut levitä kaupallisillekin kanaville

Suomen Tietotoimisto STT ei ole juuri valvonut verkkouutispalvelunsa tunnusten käyttöä. Tunnus on pysynyt samana jopa useiden vuosien ajan.

Esimerkiksi Helsingin kristillisessä opistossa Laajasalossa STT:n uutispalvelu on ollut käytössä kymmenen vuotta, jonka aikana STT on vaihtanut käyttäjätunnukset vain muutaman kerran, kertoo radiotyön linjan johtaja Esa Lötjönen.

Lötjönen on myös kuullut tapauksista, että STT:n tunnukset ovat kulkeneet eri oppilaitosten opiskelijoiden mukana kaupallisiin radioihin.

- STT:n tunnukset ovat roikkuneet vuosia samoina, joten on mahdollista, että niitä on hyödynnetty kaupallisessa mielessä, Lötjönen sanoo.

STT:n päätoimittaja Mika Pettersson ei halua kommentoida, kuinka usein uutistoimisto on vaihtanut asiakkaidensa käyttäjätunnuksia tai miten se kontrolloi niiden käyttöä. Hän ei myöskään kerro, aikooko STT jatkossa kiristää käyttäjätunnuksien valvontaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi