Hyppää sisältöön

Roy Anderssonin elokuva meistä elävistä valittiin Pohjoismaiden parhaaksi

Ihmisiä, meitä eläviä, iloitsemaan kannustavalla runositaatilla alkava Roy Anderssonin Sinä elävä on valittu tämän vuoden parhaaksi pohjoismaiseksi elokuvaksi. Suomesta Pohjoismaiden neuvoston palkinnon saajaksi ehdolla oli Dome Karukosken ohjaama Tummien perhosten koti.

Elämässään kuin omasta tahdostaan rypevistä ruotsalaisista antisankareista kertova Sinä Elävä näyttää Pohjoismaiden neuvoston mukaan ihmisen parhaat ja pahimmat puolet, naurattaa ja pistää ajattelemaan. Yhtä kohtausta lukuun ottamatta lavasteissa kuvattu, kuin tauluja kuvillaan muistuttava elokuva on neuvoston mukaan osoitus elokuvailmaisun omaperäisistä mahdollisuuksista.

Roy Andersson itse kuvaa Vittorio de Sican Polkupyörävarkaista innoituksensa saanutta Sinä elävää tragikomediaksi tai koomiseksi tragediaksi meistä ihmisistä. Katsoja itse valitsee katsantokantansa, mutta naurun pidättämisen kanssa on varmasti tekemistä. Elokuvan taivaan pimentävään loppukohtaukseenkin ohjaaja on jättänyt toivon elämään. Anderssonin ohjaamien Arlan taannoisten "Kohta meissä kaikissa asuu pieni lehmä " -mainosten suosiosta voinee päätellä, että suomalaisetkin nauravat samoille asioille kuin Andersson. Myös kotimaassaan Sinä elävä sai arvostusta: se palkittiin Guldbaggella parhaana elokuvana, parhaasta ohjauksesta sekä parhaasta käsikirjoituksesta. Rahat uusiin tekniikoihin Sinä elävä on miltei neljä vuosikymmentä elokuvia tehneen Anderssonin vasta neljäs pitkä elokuva. Hänen läpimurtonsa oli Berliinissä 1970 voittanut Eräs rakkaustarina. Sitä seurasi Giliap (1976), jonka jälkeen hän keskittyi ylistettyjen mainostensa tekemiseen. Paluuta valkokankaalle pohjustivat lyhytelokuvat Something Happened (1976) sekä World of Glory (1991), ja vuonna 2000 elokuva Toisen kerroksen lauluja palkittiin juryn palkinnolla Cannesissa. Tällä hetkellä varoja kerätään Anderssonin oman tuotantoyhtiön Studio 24:n seuraavaan elokuvaan, jonka kuvaukset alkavat näillä näkymin ensi vuoden keväällä. Anderssonin kuvaa itse elokuvaansa miltei jokaisella mahdollisella adjektiivilla, mutta kyse on joka tapauksessa trilogian päätösosasta. - Maineen ja kunnian lisäksi palkinnolla on minulle hyvin konkreettinen ja käytännöllinen merkitys, sillä palkintosumma antaa ainutlaatuisen hyvä mahdollisuuden vauhdittaa seuraavan elokuvani tutkimus- ja käsikirjoitustyötä. Palkinnon ansiosta pystyn nyt käyttämään uusia tekniikoita, Andersson kiittää neuvostoa yhdessä tuottajan Pernilla Sandströmin kanssa saamastaan noin 47 000 euron palkinnosta. Andersson ja Sandström vastaanottavat palkintonsa Helsingissä 28. lokakuuta Pohjoismaiden neuvoston istunnossa. Neuvoston elokuvapalkinto on jaettu vuodesta 2002 lähtien. Ainoa suomalaisvoittaja on tuolloin sen napannut Aki Kaurismäki elokuvallaan Mies vailla menneisyyttä. YLE Uutiset Muut ehdokkaat Pohjoismaisen elokuva- ja tv-säätiön sivuilla (siirryt toiseen palveluun) Roy Anderssonin internetsivut (siirryt toiseen palveluun)

.
.