Pähkinöiden syöminen ei pelasta sydäntä

Pähkinöiden syöminen ei estä sydämen vajaatoimintaa eikä edes pienennä sen todennäköisyyttä, vaikka pähkinöitä pidetään sydänystävällisenä ruokana. Yhdysvaltalaistutkimuksen tulos on mielenkiintoinen, sillä pähkinöiden vaikutusta juuri sydämen vajaatoimintaan ei ole tutkittu.

Ulkomaat

Osana muutenkin terveellistä ruokavaliota pähkinöiden on useissa tutkimuksissa nähty ehkäisevän sydäntautien riskitekijöitä kuten kolesteroli- ja verenpaineongelmia ja myös sydänsairauksia. Todennäköisesti hyödyt johtuvat monityydyttymättömistä rasvahapoista ja antioksidanteista, joita pähkinöissä on paljon.

Tuloksistaan huolimatta tutkijat pitävät mahdollisena, että pähkinät ehkäisevät joidenkin vajaatoiminnan muotojen kehittymistä. Tässä tutkimuksessa vajaatoimintoja tarkasteltiin yhtenä ryhmänä.

Yhdysvaltalaisten tutkimus perustui 21 000 mieslääkärin terveystietoihin, jotka kerättiin osana Physicians Health Study I -tutkimusta. Melkein 20 vuoden seurannan aikana 1 100 lääkäriä sai sydämen vajaatoiminnan, mutta pähkinänsyöjät ja muut saivat sen yhtä todennäköisesti. Sydämen vajaatoiminta on tila, jossa sydän ei kykene pumppaamaan verta kuten sen pitäisi. Se ei ole itsenäinen sairaus, vaan johtuu sairauksista, jotka heikentävät sydänlihasta. Yleisimmät aiheuttajat ovat sydäninfarkti ja verenpainetauti. Sydämen vajaatoimintaa sairastaa noin kaksi sadasta 60 - 69-vuotiaasta ja joka kymmenes 80 - 89-vuotias. Alle viisikymppisillä se on harvinainen.

Lähteet: YLE Uutiset