Sariola kiistää kirjailija-avustuspetokset, Sarkola myöntää osan

Helsingin käräjäoikeus ryhtyi keskiviikkona käsittelemään Tuula Sariolan ja Ritva Sarkolan valekirjailijajuttua. Syytteen mukaan apurahoja on haettu ja nostettu väärin perustein. Tapausta käsitellään törkeänä avustuspetoksena.

Toissa vuonna julkisuudessa esitettiin väite, ettei Mauri Sariolan leski Tuula Sariola ole kirjoittanut omissa nimissään olleita kirjoja, vaan 18 dekkaria oli kirjoittanut hänen ystävättärensä Ritva Sarkola. Suomen kirjallisuus- ja oikeushistoriassa tapausta pidetään ainutlaatuisena.

Sekä Sariolaa että Sarkolaa syytetään törkeästä avustuspetoksesta. Asianomistajana on mm. opetusministeriö, jonka mukaan naiset ovat hakeneet ja nostaneet kirjastokorvauksia kymmeniätuhansia euroja Tuula Sariolan nimellä, mutta jakaneet rahat sitten keskenään.

Avustusssäädöksien mukaan kirjastokorvauksia voi hakea vain henkilökohtaisesti. Lisäksi ministeriön mukaan Sariola on salannut sen, että luovan työn on tehnyt Sarkola. Sariola on kiistänyt kaikki syytekohdat, Sarkola myöntänyt niistä kaksi.

Erimielisyyttä kirjojen synnystä

Keskiviikkona alkaneessa oikeudenistunnossa Tuula Sariola vetosi sairaskohtauksen riskiin ja poistui salista pian istunnon alettua. Poikkeuksellista oli myös se, ettei istuntosalissa saanut kuvata lainkaan.

Sariola ja Sarkola olivat erimielisiä siitä, kuka kirjat kirjoitti. Sariolan mukaan ne tehtiin yhdessä, Sarkola taas totesi, ettei Sariola ole osallistunut kirjoittamiseen millään tavalla. Sarkola myönsi oikeussalissa, ettei toiminta ole ollut kauhean älykästä.

Tapauksen loppulausunnot saadaan torstaina.