Käsienpesu unohtuu monilta vessakäynnin jälkeen

Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset pesevät kätensä ällistyttävän huonosti WC-käynnin jälkeen, mikä levittää ulosteissa olevia bakteereja ja aiheuttaa siten tauteja.

Ulkomaat

Lontoon yliopiston tutkijat ottivat näytteitä ihmisten käsistä rautatieasemilla viidessä kaupungissa. Tulokseksi he odottivat, että 5 - 10 prosenttia koehenkilöistä olisi pessyt kätensä huolimattomasti tai ei ollenkaan.

Luku oli kuitenkin paljon suurempi, ja erityisen yllättäviä olivat miesten tulokset: mitä pohjoisempana Englannissa oltiin, sitä likaisemmat olivat miesten kädet. Liverpoolissa likakätisten osuus oli 34 prosenttia, Lontoossa kuusi.

- Luulimme aluksi, että eron täytyi johtua testitavasta, säästä tai ajasta, joka meiltä kesti viedä näytteet laboratorioon. Mutta koska naisten näytteet olivat samanlaiset kautta maan, syyn täytyy olla se, että pohjoisen karskit kundit eivät käsiään pese, sanoo tutkimuksen johtaja Val Curtis. Hänen mukaansa asia vaatii lisäselvitystä.

Englannissa ja Walesissa tehdyn tutkimuksen mukaan keskimäärin 28 prosentilla ihmisistä on käsissään muun muassa kolibakteereja, jotka jäävät elämään heidän koskettelemilleen pinnoille useiksi tunneiksi ja tarttuvat niiltä muiden mukaan.

Tutkimuksesta kertoo brittiläinen Guardian-lehti.

Myös Unicef kampanjoi käsienpesun puolesta

Brittitutkimuksen tekijät muistuttavat, ettei pelkkä käsien nopea viruttaminen riitä huuhtomaan bakteereja iholta. Kunnon saippuapesu sen sijaan tuhoaa sekä ripulia aiheuttavat bakteerit että flunssavirukset.

Myös YK lastenapujärjestö Unicef kampanjoi oikeanlaisen käsienpesun puolesta. Järjestö muistuttaa, että monet vatsasairaudet ja hengitystietulehdukset vähenevät huomattavasti oikeanlaisen käsienpesun avulla.

Keskiviikkona vietettiin ensimmäisen kerran kansainvälistä käsienpesupäivää.

Lähteet: YLE Uutiset