Kennedyn mahdollinen maailma

Jos Yhdysvaltain presidenttiä John F. Kennedyä ei olisi salamurhattu vuonna 1963 ja hänet olisi valittu uudelleen vuonna 1964, mitä hän olisi tehnyt Vietnamin suhteen? Vastikään ensi-iltansa saanut dokumentti Virtual JFK - Vietnam if Kennedy Had Lived tutkii tätä mahdollista historiaa "entä jos"-kysymysten kautta.

kulttuuri

Koji Masutanin ohjaama dokumentti käyttää esimerkkinä kuutta erittäin latautunutta poliittista tilannetta, kuten Kuuban ohjuskriisiä ja ilmatuen peruuttamista Sikojenlahden maihinnousussa, missä Kennedy pidättäytyi voimankäytöstä neuvonantajiensa yllytyksestä huolimatta. Dokumentti vakuuttaa, että nykyhistoria olisi hyvin erilainen, jos Kennedyä ei olisi surmattu.

Virtual JFK kysyy, miten suuri merkitys on sodan ja rauhan kannalta, kuka istuu Yhdysvaltain presidenttinä. Tukena Masutanin dokumentilla on uutta arkistomateriaalia, asiakirjoja, ääninauhoja ja suullisen historian tutkimustietoa. Kommentaattorina elokuvassa toimii Brownin yliopiston professori James G. Blight.

Dokumenttia on kuvattu myös hyvin viihdyttäväksi muistutukseksi siitä, mitä Valkoisen talon pressihuoneesta on puuttunut: teräviä kysymyksiä ja hyvin muotoiltuja, nasevia vastauksia.

Reuters, YLE Uutiset

Lähteet: Dokumentin internetsivut